Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 februari 2009 door Redactie

Scheppingsdebat wordt feller

Gisteren waren verschillende christenen in de media aanwezig om zich uit te spreken over Genesis 1 en 2. EO-directeur Arjan Lock was aanwezig bij Pauw en Witteman, Arie Boomsma deelde een tafel met Bert Dorenbos bij De Wereld Draait Door en kranten (Klik hier) als Trouw en NRC berichtten over de ontwikkelingen ten aanzien van de Schepping binnen het christelijk jargon.

Gisteren berichtte CIP.nl al dat het ondertekenen van een verklaring, waarmee Andries Knevel zijn eerdere verklaringen over Intelligent Design herroept, niet de mening van de Evangelische Omroep zou zijn. De verklaring zou zonder medeweten van EO-directeur Arjan Lock zijn getekend door Knevel. Lock was gisteren te gast bij Pauw en Witteman en gaf aan dat hij niet weet waarin hij moet geloven ten aanzien van de Schepping. Hij wil verschillende meningen van evolutie graag op televisie brengen.

Felle discussie
Bert Dorenbos en Arie Boomsma gingen gisteren met elkaar in discussie bij De Wereld Draait Door. Hierin bleef Bert Dorenbos vasthouden aan zijn standpunt dat de EO moet vasthouden aan een letterlijke opvatting van Genesis 1 en 2 en viel hij de EO aan vanwege hun huidige koers. Ook stelde hij dat Andries Knevel "van zijn geloof is afgevallen" door in evolutie te geloven. Hij noemde Knevels verklaring eerder in Trouw een "daad van agressie." Dorenbos is van mening dat er niet kan worden gesproken over zomaar verschillende opvattingen over Genesis. Dorenbos tegen CIP.nl: "Als God zegt: Ik heb de wereld in zes dagen geschapen, en Hij herhaalt het honderden jaren later op de Horeb, dan is dat gewoon zo. Geloof je dit niet dan zegt  2 Petrus 2 dat je een valse leraar bent. De Evangelische Omroep moet een lijn aangeven." Bert Dorenbos wil niet spreken over visies, maar vindt dat elke opvatting naast een letterlijke opvatting ten aanzien van Genesis een dwaalleer is. Dit staat haaks op de mening van Arie Boomsma die het goed vindt om over verschillende visies na te denken. (Kies voor 'doel opslaan als' voor mp4 bestand)

Arie Boomsma wilde het debat open houden en doelde tijdens het gesprek in het programma veel op de overeenkomsten die christenen hebben wanneer ze verschillen van mening over Genesis; zij geloven allemaal in God die hemel en aarde heeft gemaakt.

Ruzie?
Het gesprek in De Wereld Draait Door leek na een bepaalde tijd te ontaarden in een felle discussie waarbij de verschillen zeer groot werden. Of het goed is om op televisie als christenen onder elkaar 'ruzie te maken' zei Dorenbos tegen CIP: "Dat is ook niet goed. Dat moeten we ook niet doen. Ik proclameer alleen de Waarheid. Gewoon wat de Bijbel zegt. De EO gooit dit onderwerp op straat door een documentaire te maken." Onder het publiek werd gelachen vanwege de discussie tussen Dorenbos en Boomsma.

Moeten christenen in het vervolg op televisie een dergelijke discussie en setting voeren? Woordvoerder Jop Douma van de EO tegen CIP: "Wat er mooi aan was is dat we in het debat laten zien dat er ruimte is voor vragen en discussie zonder te tornen aan de basis van het geloof. Dat is winst maar discussies van christenen onderling moeten in een arena gevoerd worden van christenen. De EO wil zo'n arena zijn."

"We willen juist zeggen dat er ruimte is voor de mening van Andries Knevel naast die van Bert Dorenbos."

Uiteindelijk was Bert Dorenbos tevreden over het gesprek. "Het was een eerlijk gesprek. Arie gaf de mening van de EO goed weer." Jop Douma: Het was een mooi gesprek en wat zou het fijn zijn als een dergelijk debat kan blijven plaatsvinden bij de EO binnen een setting van verbroedering en zoeken naar God.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen