kwijt

Dagelijks leven

11 maart 2019 door Dick van den Bos

De helft van de Nederlanders snapt niets van geld: hoe ga je er goed mee om?

De helft van de Nederlanders snapt helemaal niets van geld, blijkt uit onderzoek van het SCP en NIBUD. Natasja Naron, directeur Gabriël Financiële Bescherming, onderschrijft deze conclusie volledig, vertelt ze bij Uitgelicht! van Family7.

"Ik onderschrijf het inderdaad. Er zijn twee redenen voor te geven. Ten eerste hebben mensen moeite met het vooruitdenken, ze zijn erg gefocust op de korte termijn. Ten tweede is er de verleidingseconomie: mensen hebben erg de neiging om andere mensen na te willen doen. De buurman heeft een nieuwe auto, je vriendin heeft nieuwe kleren; jij wilt dat ook!"

Volgens Natasja is het problematisch als mensen niet ver vooruit denken. "Als je een huis bezit, is het belangrijk om geld te reserveren voor toekomstig onderhoud, of je moet er rekening mee houden dat ook je spullen aan vervanging toe kunnen zijn."

Natasja roept op om gefocust te zijn op dingen die écht belangrijk zijn. "Kom tot de essentie, en vraag je af; wat vind je nou echt belangrijk? Richt je daarop, en laat de verleidingen daar omheen gaan."

"Wees ook gewoon eerlijk. Zeg: 'Ik heb daar momenteel het geld niet voor, als je vrienden graag uit eten willen.'"

Reacties

S
Het is heel vaag of hier de rijke Nederlander wordt bedoeld die zijn zaken aan Djoser-vakantiereizen en aan twee-onder-een-kap-woning uitgeeft en daardoor geen geld meer overheeft voor de kerk of dat het hier gaat om (impliciet) te verklaren waarom armen het steeds moeilijker hebben in het westen: gebrek aan zuinigheid. En gebrek aan hemelse focus.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher