Sela

Nieuws

12 maart 2019 door Marina de Haan

Bandleden Sela vormen samen een familie: "Met elkaar God aanbidden is beter dan alleen"

“Je hebt geen band zonder band. De mens is belangrijk”, vertelt Frans Korpershoek van de band Sela. “Daarom beginnen we een repetitiedag altijd met een uurtje kletsen. Even tijd nemen om een rondje te doen en te delen.”

We ontmoeten de hele band tijdens een repetitiedag in Houten. In een zaaltje achterin de Gereformeerde kerk repeteren de zeven bandleden nieuwe liedjes die tijdens de inmiddels begonnen Dorpskerkentour gespeeld worden. Het creatieve hok staat vol met  versterkers, instrumenten, cases van gitaren en drums, maar ook lege kopjes koffie en thee en bananenschillen.

Voelbare hemelse liefde
Ongestoord spelen ze het Voorbedelied (dat is de werktitel, het kan zijn dat de titels van de liedjes nog veranderen). Bandleider James MacMillan staat op en begint te dirigeren. “We doen nog één nieuw liedje, dan hebben we alle nieuwe liedjes gehad”, zegt hij. “Heer, doe meer, laat uw liefde merken”, wordt gezongen. Die hemelse liefde is in het oefenlokaal direct voelbaar. 

'Het voelt onwerkelijk dat ik dit mag doen samen met deze mooie mensen'

Na de repetitie gaan we in gesprek met Frans (30) en zijn collega’s Mirjam Kerkhof (29) en Anneke van Dijk-Quist (39). Al voelt het meer dan collega’s. “Het is anders dan collega’s. Je krijgt een speciale band, we delen lief en leed met elkaar. Collega’s vind ik te afstandelijk klinken.” “We zijn meer een familie”, zegt Anneke, die naast Sela muziekdocent is en kinderen coacht met behulp van paarden. “Je hebt met elkaar één doel, dat is wat je bindt. We zijn echt een familie.”

Een familie
Met elkaar hebben ze veel leed gedeeld. Dat zorgt ook voor toenadering tot elkaar. Zo durven ze naar elkaar toe heel kwetsbaar te zijn. “Er is al een bepaalde cultuur”, vertelt Mirjam. “Het is voor mij makkelijker om daarin mee te gaan, omdat de cultuur er al is. Ik moet daar wel in uitstappen, maar het is een veilige sfeer.” 

Zangeres Mirjam is de nieuwste aanwinst voor de Sela-familie. “Het voelt onwerkelijk dat ik dit mag doen samen met deze mooie mensen. Ik geniet er heel erg van. Ik voel me onderdeel van de groep.” Frans en Anneke zijn het daarmee eens. “Het voelt heel vertrouwd”, zegt Frans dankbaar.

Door God gegeven missie
Sela heeft verschillende bandveranderingen meegemaakt. In 2017 stopte Kinga Bán als zangeres vanwege gezondheidsredenen. Frans: “Sela heeft een missie. Om nieuwe liederen voor de kerk van nu te schrijven, samen te zingen en God de eer geven. Dat voelt als een door God gegeven missie waarmee we door kunnen gaan.” Mirjam: “Omdat God voorziet.” 

'Sela heeft een missie'

Eenheid is een deel van de missie van de band. Het is ook een thema dat steeds weer terugkeert. De kerk in Nederland is heel breed. Ook de bandleden van Sela hebben diverse kerkelijke achtergronden: van traditioneel-protestants tot evangelisch.

Zijn die verschillende achtergronden een verrijking?
Frans: “Jazeker, als je gaat voor eenheid is dat mooi. Je leert meevoelen met elkaar. Mirjam: “Ik realiseer me steeds meer hoe mijn godsbeeld in elkaar zit. Het is mijn perceptie, mijn perspectief. Als je met elkaar in gesprek gaat, merk je dat de ander daar misschien anders overdenkt. En dat is oké.” 

Jullie schrijven nieuwe liederen voor de kerk. Hoe blijven jullie authentiek?
“We doen wat we mooi vinden. Dan ga je niet voor iets anders”, zegt Frans duidelijk. “We houden daarmee wel rekening dat de liederen gezongen moeten worden. Soms passen we daarom de melodielijnen aan”, vertelt Anneke. “We helpen elkaar daar bij”, aldus Frans. “We durven ons ook allemaal uit te spreken als het ons niet zint. Daar kunnen we goed over praten. Het loopt nooit uit de hand, hoor.”

Het is precies die kwetsbaarheid die terugkeert in de liederen en in de Dorpskerkentour. “Deze tour is intiem. We zijn minder gespitst op het vertellen van een verhaal, zoals met Pasen of Kerst. Nu zijn het meer kleine verhalen. Dat maakt het leuk en ontspannen en zorgt voor meer interactie.”  

'Samen aanbidden is beter dan alleen'

Genezing tijdens Sela-lied
De liederen gaan over allerlei thema’s: van de verloren zoon tot gebed om genezing. “Ik heb zelf niet per se genezing nodig”, verklaart Anneke. “Maar het thema kwam de hele tijd terug. Het is een pijnlijk onderwerp, hoe ga je dat vormgeven in een lied zonder mensen pijn te doen?”

Tijdens een concert van Sela is iemand met verlamming in het gezicht genezen. “Zonder dat wij het doorhadden, bijzonder he. De moeder van de jongen vertelde het aan ons. We hoorden het pas een half jaar later”, vertelt Frans, die naast zanger bij Sela zijn eigen kringloopwinkel in Maassluis runt. “Het was als een bevestiging voor wat we doen. Dat God zo genadig is dat Hij door onze liederen heen wil werken. Dat houdt ons gemotiveerd om het te blijven doen.” 

Hoe is het om met elkaar God te aanbidden?
Mirjam: “Super. Het is genieten, echt geweldig.” Frans: “Hemels. De dynamiek die we hebben en samen ernaartoe werken is al een vorm van aanbidding: het klaarstomen om heel veel mensen op dezelfde plek te hebben. Het moment dat je op zo’n podium staat, met mensen bepaalde teksten zingt en bepaalde emoties doorgaat, dat is onbetaalbaar, onbeschrijflijk.”

'Het gaat altijd om Jezus'

Anneke: “Samen aanbidden is beter dan alleen. Je trekt je aan elkaar op. De tour is intensief, maar we gaan ervoor. Je neemt elkaar mee in de energie. Vol vuur zingen we enthousiast samen. Dat geeft voldoening!” 

Frans: “Soms begint onze bandleider James zijn gebed met: ‘Jezus, Jezus, Jezus’. Of hij eindigt zijn gebed zo. Het gaat altijd om Jezus. Daar helpen we elkaar aan te herinneren.” 

Tijdens de Dorpskerkentour (tot en met 30 maart) worden steeds nieuwe liederen gezongen en de setlist verandert ook. Je kunt dus eenvoudig naar twee concerten. 

Check alle data van de Dorpskerkentour via de website!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher