traditionele kerk

God

08 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Gertine wilde de kerk vernieuwen, maar is daarvan teruggekomen

"Als net-afgestudeerde dominee wilde ik de kerk graag veranderen met nieuwe taal en nieuwe vormen; weg met de oude liturgie. Maar daar ben ik een beetje van teruggekomen," schrijft Gertine Blom. In het Nederlands Dagblad legt zij uit waarom.

"Mijn idee van liturgie in de doorsneekerk was dat het saai en versteend was, altijd maar hetzelfde." En dus wilde ze de kerk vernieuwen. "Na een paar jaar experimenteren en zoeken was ik er een beetje moe van geworden. (...) Ik begon steeds meer te genieten van kerkdiensten met een strakke liturgie zonder losse, informele momenten, met vaste vormen en oude taal."

"In kerken waar de liturgie experimenteler en informeler is, is vaak meer onrust. Elke zondag kan de dienst er anders uitzien, met andere vormen bij gebeden en liederen." Gertine heeft ontdekt dat die vaste vormen ruimte scheppen om God te ontmoeten. "Juist omdat ik niet hoef na te denken over wat er anders is of me bezig hoef te houden met sociale conventies, kan ik me richten op God."

"In die vaste volgorde zit een heel gelaagde diepgang," vervolgt de predikant. "Er is een plek voor elke ervaring van het menselijk leven: voor blijdschap, verdriet, dankbaarheid en twijfel. Het gaat over jouzelf als gelovige, over het geheel van de gemeente, én over de wereld. (...) Ik mis die gelaagdheid namelijk nog weleens in sommige lossere liturgieën, waar geen ruimte ingebouwd is voor de moeilijke kanten van het christelijk geloof."

Meet haar blog wil Gertine niet beweren dat de kerk niet moet veranderen. "Het christelijk geloof is een creatief geloof: op iedere plaats en in iedere tijd is er weer een nieuwe uitleg nodig van de oude teksten. (...) Maar ik vermoed dat waar de oude liturgie gevierd wordt, ook jonge mensen de verstilling en de ruimte opnieuw zullen ontdekken."

Lees het volledige commentaar van Gertine Blom in het Nederlands Dagblad.

Reacties

Prachtig artikel van ds. G. Blom. Jezus Christus is gisteren, heden en tot in eeuwigheid Dezelfde. Mooi dat ze zelf tot het inzicht is gekomen, dat de liturgie niet zo zeer allerlei veranderingen hoeft te hebben. Eeuwenoude uitgekristalliseerde gebeden en rituelen, vormen en zo, houden de kerkgangers vast en blijven waardevol. Maar vergeet niet het werk van de Heilige Geest, Die werkt ook in de eredienst. IJveren we nog naar geestelijke gaven...?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher