Dromen van Superman

Dagelijks leven

08 maart 2019 door Gertjan de Jong

Dromen van Superman om je kleine zusje te beschermen

Wie droomt er niet van om een held te zijn, een levensredder, een Superhero?

Ik herinner me dat ik als student eens Amsterdam Centraal uitliep, vol van idealen om de wereld te verbeteren. Buiten werd ik aangesproken door een meisje. Ze vertelde een verdrietig verhaal. Het ging slecht met de otter in Nederland. De otter had donateurs nodig, of beter gezegd: vrienden. “Wil jij vriend van de otter worden?” Ze keek mij aan met twee grote bruine Bambi-ogen. De otter had mijn hulp nodig!

Op één of andere manier heb ik toen ‘ja’ gezegd.
Thuis dacht ik: Wat heb ik eigenlijk met otters? En steun ik niet al genoeg goede doelen?

Een paar maanden later heb ik mijn vriendschap met de otter weer beëindigd.

Als ‘wereldverbeteraar’ kun je makkelijk vastlopen met je idealen. Gewoon omdat het te veel is, al die ellende wereldwijd.

Als ‘wereldverbeteraar’ kun je makkelijk vastlopen met je idealen. Gewoon omdat het te veel is, al die ellende wereldwijd. Mensen, dieren, alles en iedereen lijkt in doodsnood. Je kunt er zelfs hard en cynisch van worden. Want ach, al dat lijden los je toch niet op. Kun je niet beter puur voor je eigen geluk leven?

Bad guys
Laatst zag ik een korte film over Maarko, een jongetje uit de Filipijnen. Als zevenjarig jochie droomt Maarko ervan om Superman te worden. Hij wil z’n kleine zusje Gabi beschermen tegen de ‘bad guys’. Die ‘bad guys’ zijn geen verzinsel, ze zijn levensecht. Maarko en Gabi worden namelijk misbruikt voor cyberseks. Mannen (vaak uit de westerse wereld) geven opdrachten die ze voor de webcam moeten uitvoeren.

Het waargebeurde verhaal loopt goed af. Maarko en Gabi worden bevrijd door medewerkers van International Justice Mission (IJM) en de plaatselijke autoriteiten. Dankzij de financiële steun van heel ‘gewone’ mensen in Nederland.

Als zevenjarig jochie droomt Maarko ervan om Superman te worden. Hij wil z’n kleine zusje Gabi beschermen tegen de ‘bad guys’.

Het zette me aan het denken. Stel nou dat die IJM-medewerkers hadden gedacht: Er is zoveel leed en ellende, er is eigenlijk geen beginnen aan... Of wat als die mensen uit Nederland hadden gezegd: “Ik houd het geld toch maar voor mijzelf, want ik kan het lijden van de wereld toch niet oplossen.” Dan zou Maarko vandaag nog misbruikt worden. Z’n dromen zouden steeds verder afsterven.

Het is waar: jij kunt al het leed van de wereld niet oplossen. Maar laat je niet wijsmaken dat je niks kunt doen. Jouw gaven, jouw gebed, jouw leven – het doet ertoe. “Wie een mens redt, redt de hele wereld”, zegt de Joodse Talmoed. Ieder mens heeft iets oneindigs in zich. Ieder kind en ieder mens is een ‘wereld’ op zich, vol met eigen verhalen, verlangens en dromen. Jij en ik kunnen het verschil maken voor een totale wereld.

Gertjan de Jong werkt als storyteller bij IJM.

Bekijk hier de korte film over Maarko!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher