Vrouwen Jeruzalem

God

08 maart 2019 door Drs. Gerard de Lange

Vrouwen in navolging van Jezus: waarom was Salome erbij?

De vraag houdt ons bezig: ‘Wie is Salome?’ Laten we kijken of we een stap kunnen zetten. Er is een kleine groep vrouwen rondom de Heere Jezus van wie we de namen kennen. Er zitten zeker twee Maria’s bij. Salome zit normaal ook bij dat groepje vrouwen. Wat Johannes vertelt helpt ons verder, hoewel hij de naam Salome niet noemt. En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena - Johannes 19:25. Laten we eens even goed naar dit vers kijken.

Bij het kruis stond dus Maria, de moeder van Jezus. De vertaler is zo vriendelijk geweest om de ‘Z’ van ‘Zijn moeder’ al met een hoofdletter te zetten. De zus van Maria staat er ook bij. Er staan dus maar liefst drie Maria’s in de kring van vrouwen rondom Jezus. Maria de moeder van Jezus, Maria de vrouw van Klopas en Maria Magdalena. Maar er is ook een vrouw bij waarvan de naam niet genoemd wordt. De vraag is: ‘Wie is de zuster van Maria?’

Waarom was Salome erbij?
Als je nu weet dat het vaak om hetzelfde groepje vrouwen gaat, dan is Salome waarschijnlijk de missing link. Salome is vermoedelijk ‘de zus van Jezus’ moeder.’ Zou dat zo zijn? Vermoedelijk wel. Ze is misschien wel meegegaan om haar zus te steunen. Maria, de moeder van Jezus maakt van alles mee met haar Zoon Jezus. Daar had zij het niet altijd even gemakkelijk mee. Het is goed en soms ook heel erg nodig in dit leven om steun te vinden bij iemand, je zus, je vriendin. Je betekent als zus of vriendin meer voor de ander dan je denkt, beseft u dat wel? Is Salome om die reden meegegaan met Jezus? Dat is inderdaad goed mogelijk. Ze had overigens – zoals we later zullen zien – ook nog andere redenen, maar dit zal zeker meegewogen hebben. Op deze manier was ze altijd bij haar zus Maria. Die had het niet altijd gemakkelijk met de weg die haar Zoon ging.

Dankzij Jezus een nieuwe familie
Het mooie – van het volgen van Jezus – is dat Hij de belangrijkste reden is dat u daar bent met die ander. Omdat u Hem volgt blijft u – ondanks de verschillen – toch altijd in de buurt van die anderen die Hem ook volgen. Het zijn misschien niet direct uw vrienden. Je hebt elkaar niet zelf uitgekozen. Het feit dat je familie bent geeft niet altijd de doorslag. Je hebt dankzij Jezus een nieuwe familie. In de kerk hebben we het dan – ouderwets gezegd – over ‘broeders en zusters’. Feitelijk ben je gewoon – in geestelijke zin dan – elkaars broers en zussen. Door de Heere Jezus ontmoet je elkaar. Door Jezus ben je vaak bij elkaar. Dankzij de Heere denkt u: ‘Hé, daar heb je hem of haar ook weer’.

Soms mist u ook mensen die u minder ziet. Misschien wilt u dat ook wel laten merken. En dat voelt toch goed. Laten we eerlijk zijn. We hebben het allemaal wel eens moeilijk met de weg die Jezus met ons gaat. Soms is het dal wel erg diep. En de bergen zijn echt om tegen op te zien. Maar dankzij Jezus kom je telkens weer wat verder, wat dichter bij God. Die geestelijke familie is trouwens lang niet altijd leuk. Het zijn mensen zoals u en ik. Soms kun je ze wel zoenen. Maar soms wou je dat je ze nooit gezien had. Daar komt nog iets bij: U bent zelf ook niet volmaakt. We zijn niet bij Jezus vanwege onze zweetvoeten, maar vanwege onze zonden. We kunnen niet zonder Jezus en – wees eerlijk – ook niet zonder elkaar. Laten we er maar – met Gods hulp – het beste van maken.

Drs. Gerard de Lange is emeritus-predikant binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher