Arie Slob

Nieuws

07 maart 2019 door Stichting Present

Minister Slob bezoekt uitwisselingsproject scholieren en vluchtelingen van Stichting Present

Minister voor basis en voortgezet Onderwijs Arie Slob bezoekt maandag 11 maart het uitwisselingsproject tussen scholieren van de Taalschool en het Greijdanus in Hardenberg. Aanleiding is de maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren tussen 15-30 jaar die een half jaar geleden van start ging.

Slob bezoekt Stichting Present in Hardenberg die maatschappelijke trainee Marleen Kremer begeleidt met de organisatie van dit uitwisselingsproject. Naast Marleen begeleidt Present landelijk tot dusver ruim 30 andere trainees met een maatschappelijk project bij hun in de buurt. Directeur Pieter Cnossen: “We zien dat steeds meer mensen zich terugtrekken in hun eigen sociale bubbel. Daardoor kan er gemakkelijk onverschilligheid ontstaan richting anderen in de samenleving. Present maakt er werk van om waardevolle ontmoetingen toch tot stand te brengen en zo dwarsverbanden aan te brengen in de maatschappij. Gelukkig staan veel jongeren daar voor open, merken we ook via dit experiment.”

Marleen is als de tweede MDT trainee en leerling op het Greijdanus in Hardenberg. De school vindt het vanuit haar christelijke identiteit en de onderwijsvisie belangrijk om leerlingen te leren hoe ze van betekenis kunnen zijn voor hun omgeving. De samenwerking met Present is een mooie kans om dit vorm te geven. De uitdaging van Marleen is het taalmaatjesproject tussen beide scholen een sterk vervolg geven. Door het organiseren van een activiteitenmiddag met koken, sporten en een verwenactiviteit komen VMBO 4 leerlingen van het Greijdanus en kinderen van vluchtelingen in afwachting van een verblijfsstatus met elkaar in contact.

MDT trainee Marleen: “De bedoeling is dat zo’n 40 scholieren deze middag bijwonen en dat hier nieuwe contacten ontstaan. Ik denk dat sommigen even een zetje nodig hebben en meestal gaat het daarna vanzelf. Zo geeft Present mij een zetje om me vrijwillig in te zetten. En dat de Minister komt kijken is wel heel gaaf!” De uitwisselingsmiddag zelf is gepland op woensdag 27 maart en wordt afgesloten met een high tea. Minister Slob gaat op 11 maart van 13:00-13:45 uur in gesprek met onder andere Marleen, Tessa (Present Hardenbergs eerste MDT-trainee die het Kerstengelproject organiseerde eind 2018) en enkele leerlingen van het Greijdanus en de Taalschool.

Maatschappelijke Diensttijd
De maatschappelijke diensttijd ging in september van start via proeftuinen bij ruim 40 geselecteerde organisaties. Met maar liefst 33 locaties is Stichting Present Nederland één van de grootste leveranciers. Doel is om jongeren tussen de 15-30 jaar een passend traineeship aan te bieden die hun horizon verbreedt, zicht geeft op hun kwaliteiten en hun bijdrage levert aan de samenleving. In de anderhalf jaar durende proeftuin experimenteert Present met diverse vormen om te ontdekken op welke manier jongeren bereikt kunnen worden, welke incentives nodig zijn en wat passen is bij welke subdoelgroep.

Stichting Present
Stichting Present is een landelijke vrijwilligersorganisatie met een netwerk met 73 zelfstandige lokale stichtingen Present. In nauwe samenwerking met professionele zorg- en welzijnsinstellingen en met ondersteuning door lokale Presentcoördinatoren zetten meer dan 38.000 vrijwilligers zich jaarlijks in voor duizenden mensen met ontoereikende gezondheid, financiële middelen en eigen netwerken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher