Charlotte Ariese

Dagelijks leven

12 maart 2019 door Redactie

Praten over de dood – ook professionals vinden het lastig

Natuurlijk krijg je als predikant of pastoraal werker in een zorginstelling te maken met de (naderende) dood. Maar wie denkt dat het praten over het levenseinde deze professionals altijd makkelijk afgaat, heeft het mis. Om uiteenlopende redenen zijn zulke gesprekken niet makkelijk. Hoe snijd je zo’n gevoelig onderwerp aan? Wat benoem je wel en wat niet?

Elk mensenleven is waardevol: van het prille begin tot in de hoge ouderdom. De NPV komt op voor dit leven.

"Mensen kunnen persoonlijke redenen hebben om niet over het levenseinde te willen praten, omdat ze bang zijn voor de reactie van de ander," aldus Charlotte Ariese (foto), beleidsmedewerker bij NPV - Zorg voor het leven. "Anderen stellen het gesprek uit omdat ze gewoonweg niet willen of durven nadenken over de dood. De heersende cultuur speelt natuurlijk ook een rol. In een tijd waarin ‘jong en succesvol’ de norm lijkt te zijn, valt het niet mee om het thema sterven en eindigheid ter sprake te brengen."
Niemand zal ontkennen dat vraagstukken rondom het levenseinde complex kunnen zijn. Weet u al hoe u staat tegenover bepaalde medische behandelingen? Moet alles uit de kast worden gehaald of maakt u steeds opnieuw een afweging? En welke argumenten spelen daarbij een rol?

Eén ding is zeker: het gesprek over wensen en verwachtingen in de laatste levensfase is van grote betekenis voor een goede afronding van het leven. Het (vroeg)tijdig nadenken over de dood helpt juist om inzicht te krijgen in de essentie van het leven! Ook geeft het naasten duidelijkheid over hun rol.
Charlotte Ariese: "Wat zou het mooi zijn als predikanten, pastoraal werkers en geestelijk verzorgers een verbindende rol kunnen spelen in het tot stand brengen van tijdige, open gesprekken over het levenseinde."

Bitter en Zoet
Om deze gesprekken (nog) beter te kunnen begeleiden organiseert de NPV een symposium voor pastoraal verzorgers, op D.V. 3 april in Veenendaal. ‘Bitter en Zoet’ geeft handreikingen om mensen te stimuleren na te denken over hun eigen levenseinde en hierover te praten met anderen. Er zal worden ingegaan op diverse medisch-ethische vraagstukken rondom het levenseinde, zoals het wel of niet (meer) behandelen. Ook worden pastorale adviezen gegeven bij vragen rondom het levenseinde, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van angst voor de dood of een gevoel van ‘voltooid leven’.

De hoofdlezing wordt verzorgd door dr. P. C. Hoek. Er worden workshops gehouden door onder anderen prof. dr. T. A. Boer, ds. R. van Kooten, ds. H. G. de Graaff, dr. P.W. van de Kamp en ds. B. A. Belder. Aanmelden voor dit gratis symposium is nog mogelijk.

Meld je hier aan voor dit gratis symposium!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher