Bill Hybels

Nieuws

07 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Voorganger over kwestie-Bill Hybels: "Bezinning op gezonde kerkstructuren is nodig"

Er is een nadere bezinning op leiderschap en gezonde kerkstructuren nodig, stelt Jan Wolsheimer. De evangelische voorganger reageert in het Nederlands Dagblad op het onderzoeksrapport dat eind vorige week verscheen over de Amerikaanse kerkleider Bill Hybels.

Vorig jaar stapte Hybels op als voorganger van Willow Creek na beschuldigingen van ongewenst gedrag tegenover meerdere vrouwen. Het zou gaan om lange omhelzingen, ongewenste kusjes en dubbelzinnige woorden. Ook zou hij vrouwen hebben uitgenodigd in zijn hotelkamer. Sommige beschuldigingen gaan tientallen jaren terug. Verder zou hij onder andere een affaire hebben gehad.

Afgelopen week kwam een onderzoeksrapport uit naar de beschuldigingen rond seksuele misdragingen van de oprichter van de Willow Creek kerk. Wolsheimer: "Het ontbrak uitgerekend aan leiderschap toen er beschuldigingen over verbaal en seksueel wangedrag van Hybels bekend raakten. De oudstenraad van Willow Creek en het bestuur van het verwante internationale netwerk namen hun verantwoordelijkheid onvoldoende. Dit terwijl ‘leiderschap’ bij Hybels zelf tot een van zijn kernthema’s was uitgegroeid."

In gesprek met het ND maakt de directeur van MissieNederland duidelijk dat de druk op voorgangers "krankzinnig groot" is. Daarom zou een voorganger zich in zijn ogen moeten omringen met mensen die hem tegen durven te spreken. "En hij moet onafhankelijk, door een buitenstaander gecoacht worden."

Eerder deze week constateerde schrijfster Francisca van Dalen in het ND dat in het rapport wordt geprobeerd om de pr-schade zoveel mogelijk te beperken. Er zou weinig mis zijn met zijn kerk en organisatie. Ook wordt gewezen op de zegeningen vanwege de wereldwijde invloed die Willow Creek en Hybels' bediening. Wel hebben de besturen van Willow Creek kerk en de Willow Creek Association toegegeven dat ze Hybels niet hebben gecorrigeerd en klachten over hem 'geloofwaardig' zijn.

Lees ook: #ChurchToo? Bill Hybels stapt op na beschuldigingen wangedrag en Deze vrouw moest porno kijken met haar geestelijke held Bill Hybels.

Reacties

Bij gezond leiderschap leg je verantwoording aan elkaar af, corrigeer je elkaar in liefde en dien je elkaar. Waar gaat het mis? Als dienaren rondom leiders mondddood worden gemaakt, leven in vrees en degene die boven hen staan willen behagen. Een mens is gevoelig voor eer naar zichzelf toe te trekken, hoogmoed en trots en laat nou net de Heer hier een gruwelijke hekel aan hebben. Leiders in overvloed die hier aan gezondigd hebben, helaas.

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher