GroenLinks logo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 maart 2019 door Jeffrey Schipper

GroenLinks: "Wij zijn niet voor een boycot van Israël"

In een statement op haar website laat de partij GroenLinks weten niet voor een boycot van Israël te zijn. De politieke partij maakt dit statement omdat er onlangs ophef ontstond na het aannemen van een motie waarin duidelijk wordt gemaakt dat GroenLinks de BDS-beweging (Boycot, Divestment, Sanctions) ondersteunt.

De motie noemt BDS onder andere een 'geweldloze politieke actie.' Dat in de praktijk BDS regelmatig gepaard gaat met uitingen van antisemitisme en zelfs verweven is met terroristische organisaties, wordt door het GroenLinks-congres voor het gemak genegeerd, maakte het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) duidelijk. In het kader van de visie van het congres dat BDS geweldloos zou zijn, worden de EU-parlementariërs van de partij opgeroepen om zich in te zetten tegen verboden op BDS.

'De motie is niet bedoeld als steun aan de doelen van BDS,' laat de partij deze week weten. 'Sterker nog: GroenLinks is niet voor een boycot van Israël. GroenLinks hecht groot belang aan het naleven van het internationaal recht en aan respect voor mensenrechten. In het Israëlisch-Palestijnse conflict verwerpen wij geweld en intimidatie van beide zijden.' De partij voegt toe dat de aangenomen motie past bij 'de vrijheid van meningsuiting als een kernwaarde in een gezonde democratie.'

EPAL, een aan Hamas gelieerd medianetwerk, publiceerde onlangs een video waarin GroenLinks wordt geprezen voor de 'steun voor BDS', schrijft het CIDI. In het filmpje wordt ook SP-buitenlandwoordvoerder Sadet Karabulut gecomplimenteerd voor haar inzet voor een boycot tegen Israël. Bekijk de video hieronder.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het lijkt me vooral een zet om Islamitische kiezers te trekken. De partij vertoont niet veel historisch besef en als het er om gaat onderdrukkende regimes te boycotten, dan heb ik wel een lijstje voor ze, waar dat echt gebeurt.