Wilma Troost

God

07 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Hoe Wilma zich met Bijbel Basics voorbereidt op het Paasfeest

Vandaag begint de veertigdagentijd. In deze dagen voor Pasen staat Wilma Troost meer dan gewoonlijk stil bij Jezus’ reis naar Jeruzalem, Zijn laatste maaltijd met Zijn leerlingen en Zijn opstanding. Met nieuw materiaal van Bijbel Basics brengt het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) dit verhaal bij kinderen. Waarom maakt Wilma daar gebruik van?

Het NBG brengt de Bijbel dichtbij in binnen- en buitenland.

Voor wie Bijbel Basics niet kent: wat houdt deze methode in en wat is het doel?
“Bijbel Basics is een methode voor kindernevendienst waarbij het NBG de Bijbel dichtbij de kinderen brengt. De methode is zo opgebouwd dat kinderen (tussen de 4 en 12 jaar) in acht jaar de 200 meest essentiële Bijbelverhalen twee keer verwerkt hebben. Zo wordt er een brede basis gelegd voor de bijbelkennis van de kinderen met oog voor de rijkdom van de Bijbel.

Het is een methode dichtbij de Bijbel, dichtbij het kind, digitaal en gratis verkrijgbaar, geschikt voor grote en kleine groepen en met keuzevrijheid in de verwerking door middel van bouwstenen. Bijbel Basics houdt rekening met de denkniveau en de belevingswereld van de kinderen door differentiatie op niveau, leerstijl en leeftijd. Het is allemaal zeer compleet en goed onderbouwd.”

De veertigdagentijd gaat beginnen. Hoe speelt Bijbel Basics hierop in?
“Voor de kerkelijke feesten zijn er speciale projecten met bijbehorende platen. Voor Pasen is het thema: 'Locatie Jeruzalem'. Het materiaal is een plattegrond van de stad Jeruzalem, die op de beamer vertoond wordt. Elke zondag komt er een 3D-locatie op de plattegrond bij, op de beamer maar ook als bouwplaat. Zo volgen de kinderen Jezus door Jeruzalem in de laatste dagen voor zijn dood en opstanding. En thuis kunnen ze zondag na zondag hun eigen bouwplaat in elkaar knutselen. Er is ook informatie voor de predikant, voor ouders en voor de leiding zodat het project nog beter uit de verf komt. Het projectmateriaal staat compleet met projectlied en kindermoment in de dienst op de site en is voor iedereen (die zich heeft aangemeld) gratis te downloaden.”

Ga je zelf het 40-dagenproject gebruiken? Waarom is het waardevol?
“Zeker! Het is ideaal en praktisch in gebruik: digitaal en voor iedereen inzichtelijk. En doordat het zo compleet wordt aangeleverd vraagt het weinig voorbereiding. Voor mij als kinderwerker is dat vooral handig omdat onze gemeente op 3 locaties zit met kindernevendiensten die nogal verschillen qua tijdsduur, groepsgrootte en gewenste verwerkingsvorm. Als leider vind ik het ideaal om te kunnen kiezen wat bij me past, maar ook om het verhaal en de verwerking ervan divers aan te kunnen bieden omdat je nou eenmaal verschillende soorten kinderen in de groep hebt. Inhoudelijk is het Paasproject erg waardevol, het sluit mooi aan bij een gemeente-breed project wat we deze periode volgen: de veertigdagenkalender en het gezinsboekje van Tear. Zo kunnen we als één gemeente bezig zijn rondom hetzelfde thema.”

Welke handreiking of tip zou je willen meegeven aan mensen die bij het organiseren van kinder(neven)diensten betrokken zijn?
Neem een kijkje op de site! Ook al gebruik je de methode nog niet in je eigen gemeente, je kunt je er zeker wel door laten inspireren. Door je eenmalig en gratis aan te melden kun je het materiaal meteen gebruiken. De methode is nog in opbouw, maar er staan al heel wat verschillende mooi uitgewerkte lessen en ideeën op de site. Mooi ter inspiratie of om verwerkingsvormen te gebruiken die daar worden aangereikt per Bijbelverhaal.”

Wilma Troost is kerkelijk werker Kinderen in de christelijke gereformeerde kerk in Zwolle. Als dank voor het gebruik maken van de methode steunt de CGK Zwolle de NBG jaarlijks met een gift. Lees hier meer over het werk van NBG.

Klik hier voor meer informatie over Bijbel Basics!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher