Bill Hybels

Nieuws

06 maart 2019 door Jeffrey Schipper

'Het succes van zijn kerk maakte ondergang Bill Hybels onvermijdelijk'

Afgelopen week kwam een onderzoeksrapport uit naar de beschuldigingen rond seksuele misdragingen van Bill Hybels, de oprichter van de Willow Creek kerk. Schrijfster Francisca van Dalen las het rapport en uit in het Nederlands Dagblad haar teleurstelling over 'het promotiepraatje'.

Vorig jaar stapte Hybels op als voorganger van Willow Creek na beschuldigingen van ongewenst gedrag tegenover meerdere vrouwen. Het zou gaan om lange omhelzingen, ongewenste kusjes en dubbelzinnige woorden. Ook zou hij vrouwen hebben uitgenodigd in zijn hotelkamer. Sommige beschuldigingen gaan tientallen jaren terug. Verder zou hij onder andere een affaire hebben gehad.

Van Dalen merkt op dat beschuldigingen van seksueel ‘onbehoorlijk gedrag’ 'geloofwaardig werden bevonden en dat de besturen van Willow Creek kerk en de Willow Creek Association toegeven dat ze Hybels niet hebben gecorrigeerd. Maar vanwege het vervroegd pensioen van Hybels is het voor zijn kerk niet noodzakelijk om verdere actie te ondernemen.

In het rapport probeert de commissie de pr-schade zoveel mogelijk te beperken, stelt Van Dalen. Er zou weinig mis zijn met zijn kerk en organisatie. Ook wordt gewezen op de zegeningen vanwege de wereldwijde invloed die Willow Creek en Hybels' bediening. "Dat succes zou ‘significant en duurzaam’ zijn, en daar mag niet op worden afgedongen. Maar het was precies dit succes dat Hybels zijn onaantastbaarheid gaf. Waardoor niemand hem kon corrigeren."

Van Dalen merkt op dat het succes van Hybels' kerk en bediening zijn ondergang onvermijdelijk maakte. "Daardoor konden weggestopte zonden en narcistische neigingen tot bloei komen en verankerd worden in de organisatiecultuur."

Lees ook: #ChurchToo? Bill Hybels stapt op na beschuldigingen wangedrag en Deze vrouw moest porno kijken met haar geestelijke held Bill Hybels.

Reacties

Ik denk dat het succes er niets mee te maken heeft: het waren zijn "weggestopte zonden en narcistische neigingen" die de ondergang van Hybels betekende.

Door het 'succes' van de kerk werd echter steeds belangrijker hoe de buitenwacht en de leden er tegen aankeken: daarom nam men afscheid van Hybels. Dus niet, omdat 'hij zo zondig' bleek, maar omdat het openbaar werd.

Hetzelfde proces zie je nu ontwikkelen in een andere grote kerk.
M
Succes heeft zeker een rol gespeeld. Door het hebben van "succes", althans in de ogen van de congregatie, kon in die sfeer dergelijke "weggestopte zonden en narcistische neigingen" floreren. Dat neemt natuurlijk niets af van de eigen verantwoordelijkheid om zelf die zonde te onderkennen, bekennen en er met God's hulp wat aan te doen. 'Succes' is voor menig leider een te zware test gebleken. Puur blijven vraagt dagelijkse ijver en nederigheid. Een opgave voor elke christen!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher