God

06 maart 2019 door Kerk in Actie

Hoe kerken in Cuba een nieuw begin maken in tijden van crisis

Gisteren startte de Veertigdagentijd. We leven toe naar Pasen, feest van een nieuw begin. Jezus’ liefde leert ons dat we steeds weer een nieuwe start kunnen maken en Zijn liefde mogen delen met anderen. De 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie staat daarom in het teken van dit nieuwe begin: om mensen in Nederland én wereldwijd nieuwe hoop te bieden. Zoals voor de kerken op Cuba.

Kerk in Actie steunt wereldwijd ruim 800 ontwikkelingsprojecten. We werken nauw samen met lokale partners in Nederland en in het buitenland. Zij weten precies wat er in een land speelt en waarvoor er geld nodig is.

De economische crisis in Cuba maakt mensen wanhopig. De werkloosheid is hoog. Veel mensen emigreren, op zoek naar werk. Ouderen blijven eenzaam achter. Cubaanse kerken waren lange tijd naar binnen gekeerd, omdat hun vrijheid werd ingeperkt door de overheid. Nu bloeien ze weer op. Ze bieden hoop, hulp en solidariteit. Door hun hulp kunnen mensen een nieuw begin maken.

Groeiende diaconale taak
Door de slechte economische omstandigheden is de armoede in Cuba flink toegenomen. Om als kerk beter voorbereid te zijn op een groeiende diaconale taak is er veel behoefte aan kennis over de Bijbel, theologie en diaconaat. Kerk in Actie ondersteunt kerken, predikanten en vrijwilligers in Cuba met theologisch onderwijs en helpt kerken diaconale activiteiten op te zetten, zoals thuiszorg voor eenzame en arme ouderen.

Ds. Alison Infante Zamora, een jonge en bevlogen predikant, werkt samen met zijn vrouw Sarahí voor de Cubaanse kerk. Samen met hun kinderen, dochter Ana Paula en zoon Joel David, wonen ze in Cárdenas. Alison: “De economische crisis in Cuba maakt mensen wanhopig en moedeloos. Als kerk nemen we onze diaconale taak zeer serieus. We willen mensen écht helpen en dan vooral de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Dat zijn eenzame ouderen, zieken, kinderen die het slachtoffer zijn van geweld of met een problematische thuissituatie." Jongeren uit de kerk bezoeken eenzame ouderen thuis, geven ze thuishulp en bidden met hen. Daarnaast krijgen kinderen onder andere begeleiding bij het maken van hun huiswerk.

Toegerust naar eigen gemeenten
Naast predikant is Alison ook docent aan het Christelijk Centrum voor Reflectie en Dialoog, partnerorganisatie van Kerk in Actie. Volgens Alison is het theologisch onderwijs wat er gegeven wordt, van groot belang. "Cursisten uit het hele land en vanuit verschillende kerkelijke tradities wisselen kennis en ervaringen uit. Ze keren toegerust terug naar hun eigen gemeenten en kunnen daar het geleerde delen en in praktijk brengen."

Dankbaarheid staat voorop als ds. Alison het over het vele werk heeft wat hij en Sarahí mogen verrichten: "Wij zijn God dankbaar dat we op deze plaats en in deze tijd mogen werken aan Zijn koninkrijk. Ook zijn we erg dankbaar voor de solidariteit en steun die we krijgen uit Nederland via Kerk in Actie. We voelen ons echt gesteund in ons moeilijke werk.”

Ontmoet Ds. Alison in Nederland deze week!
Op zondag 10 maart a.s. wordt er in veel kerken gecollecteerd voor het werk van de kerken op Cuba. Voorafgaand aan deze collecte, kunt u deze week van ds. Alison zelf horen hoe kerken in Cuba een nieuw begin maken! Ontmoet hem op een van de onderstaande data (meer info):
• Ma 4 maart: Domkerk in Utrecht
• Di 5 maart: Regio-avond in Vroomshoop
• Wo 6 maart: Voorthuizen
• Do 7 maart: Nijkerk GK (10.30-13.00 uur)
• Vr 8 maart: Rouveen
• Za 9 maart: mee in actie met jongeren in Rouveen
• Zo 10 maart: zondagsdienst in Nieuwerkerk a/d IJssel
• Ma 11 maart: Best-Oirschot-de Beerzen

Vast mee voor een nieuw begin
Kerk in Actie start een vastenactie om in de Veertigdagentijd extra aandacht te geven aan de naaste, dichtbij en wereldwijd. Doet u ook mee? Met de Kerk in Actie vastenkaart bieden we u per week een nieuwe uitdaging. Op de kaart houdt u bij hoeveel tijd/geld u bespaart en wat u kunt inzetten om een nieuw begin te geven aan onder andere de kerken op Cuba.

Meld je aan voor de vastenactie!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher