beamer

God

06 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Is de 'beamist' de baas in de kerk?

De beamist heeft in de kerk intrede gedaan, merkt theoloog Jaco van der Knijff op in het Reformatorisch Dagblad. Dit is de persoon die vanachter het bedieningspaneel op het juiste moment de juiste teksten, liederen of plaatjes via de beamer op de muur projecteert. Is de 'beamist' de baas in de kerk?, vraagt hij zich af.

In steeds meer kerkelijke gemeenten heeft het liturgiebord plaats gemaakt voor schermen en beamers. Onlangs liet beamerspecialist Christiaan Heidema in het Nederlands Dagblad weten dat een kerkdienst niet meer zonder beamer kan. Volgens hem mogen we niet onderschatten dat het beamteam een belangrijke invloed heeft op de sfeer in de dienst. Veel kerkgangers hebben dat volgens de specialist niet door. 

"In een klassiek-gereformeerde liturgie maakt vanouds de predikant de dienst uit," maakt Van der Knijff duidelijk. De invloed van de nieuwe speler op het toneel is groot. "Als de predikant Psalm 104 vers 1 opgeeft en de 'beamist' projecteert per ongeluk vers 17, dan zal de gemeente waarschijnlijk dat laatste vers zingen. En als de techniek het bij het lied uit 'Weerklank' laat afweten, speelt de organist vermoedelijk in z’n eentje."

De theoloog raadt kerkenraden aan om beleid te maken op de rol van de 'beamist'. "De baas kan de 'beamist' in ieder geval nooit zijn. Als het goed is kent de liturgie alleen maar dienaren."

Lees hier het volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Wat een ongelofelijk kolder. Met alle respect voor de beste man Jaco. Hoe verzin je het dat de beamist de baas van de kerk wordt. Je verdoet je tijd met het lezen van zo'n telegraafverhaal. Het praise-team geeft in vele gevallen aan wat er gezongen wordt,en dan kan er spontaan nog wat tussendoor komen, en de beamist toont de zangtekst op het scherm. Thats it. Dusssssss is het alleen een ondersteunende taak.
REAGEER
J
"De baas kan de 'beamist' in ieder geval nooit zijn. Als het goed is kent de liturgie alleen maar dienaren."

Tja, dus geen stralende toekomst voor de beamist.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher