biochemie

Dagelijks leven

05 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Biochemicus wil de grens tussen leven en dood begrijpen en werkt aan een wereldprimeur

"Mij fascineert het begrijpen van de grens tussen leven en dood." Biochemicus Bert Poolman werkt met zijn team aan een levende kunstmatige cel. Dat zou een wereldprimeur zijn, schrijft de Volkskrant.

"Ik heb weleens een lezing gehouden voor beta-leraren van reformatorische scholen," vertelt de hoogleraar. "Toen zei iemand: ‘Voor u is dat een ­levende cel, maar voor mij is dat het niet. Voor mij is het een ding.’ Want hij vond dat een levend organisme alleen uit de evolutie kon voortkomen, niet uit een ­laboratorium. Dat zie ik anders." In zijn puberteit verloor Poolman het geloof in God. Religieuze bedenkingen tegen kunstmatig leven koestert hij dan ook niet.

Poolman is van mening dat je ook vanuit religieus oogpunt positief tegen zijn werk kunt aankijken. "Nanofysicus Cees Dekker, een zeer gelovig mens, vindt dat de mens qua onderzoek dat moet doen waartoe hij in staat is – God heeft die talenten aan ons gegeven en het is onze plicht ze te gebruiken. Zelf zie ik het als onze taak het leven te doorgronden, dus fundamentele kennis vergaren over elk ­niveau ervan.

Elke technologische ontwikkeling kan zowel ten goede als ten slechte worden gebruikt."

Lees het volledige interview in de Volkskrant.

Reacties

De vraag is wat leven is. Leven in stoffelijke zin is beperkt. Leven in "Ziels-zin" sterft niet. Dus een kunstmatige ( menselijke) cel is niet levensvatbaar, omdat er geen ziel mee verbonden is.
REAGEER
T
God is Geest. Hij schiep de mens naar zijn beeld. een geestelijke entiteit.

De mens is duidelijk een geestelijke mediamieke begaafdheid.

De mens heeft een lichaam,

hij heeft een ziel, hij is geest.

Het materialisme ontkent bezieling en leven na de dood.

Een levende cel maken?

Alles wat leeft heeft ziel/nefesh. De robot Sophia lijkt zo op een mens dat zij burgerrechten heeft in SaoedieArabie. Voorlopig lijkt zij zonder het van God gegeven leven/ziel/nefesh.

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher