Israël Palestijnen vlag

Nieuws

05 maart 2019 door CIDI

CIDI: VN-Mensenrechtenraad presenteert eenzijdig rapport tegen Israël

Een onderzoekscommissie van de VN-Mensenrechtenraad kwam afgelopen donderdag met een rapport waarin forse kritiek wordt geuit op het Israëlische optreden bij de grens van Gaza. In sommige gevallen zou er zelfs sprake kunnen zijn van oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid, aldus de Mensenrechtenraad. Op haar eigen website legt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) uit waarom het rapport eenzijdig is.

Sinds maart 2018 doen Gazanen iedere vrijdag mee aan gewelddadige rellen plaats bij de grens tussen Gaza en Israël omdat ze naar eigen zeggen het recht hebben op 'terugkeer'. Terreurbeweging Hamas speelt een grote rol in deze zogeheten ‘Mars van Terugkeer’. Zo regelt Hamas bussen om Palestijnen richting de grens te vervoeren en jutten ze relschoppers op. Ook zorgt Hamas voor een riante uitkering als Palestijnen gewond raken tijdens de rellen: gewonden krijgen omgerekend 180 euro. De nabestaanden van omgekomen ‘martelaren’ ontvangen zelfs 2.645 euro.

Volgens het donderdag verschenen VN-rapport was het gebruik van geweld door de IDF echter in vrijwel alle gevallen in strijd met internationaal recht. Hiermee gaat het rapport volgens het CIDI volledig voorbij aan het maandenlange Palestijnse geweld bij het grenshek. Niet-gouvernementele organisaties als het Jerusalem Center for Public Affairs en NGO Monitor hebben uitgebreid gedocumenteerd hoe de Palestijnen de demonstraties gebruikten om aanslagen te plegen tegen het grenshek en andere Israelische infrastructuur. Het rapport negeert dit bewijs – vastgelegd op tientallen video’s – volledig. 

Lees hier meer op de website van het CIDI.

Reacties

Eenzijdigheid is troef bij alle VN gerelateerde clubjes wanner her Israël betreft. Of het nu om militair optreden gaat, het veilig stellen van de grenzen, of het de Israëlische historie aangaat, of het plaatsnemen van Israël in de Veiligheidsraad, het is méér van het zelfde: Israël wordt anders beoordeeld dan alle andere 201 landen op deze globe.
REAGEER
Blijkbaar meent het CIDI dat de VN commissie zou kunnen concluderen dat het doodschieten en mishandelen van Palestijnen gerechtvaardigd was omdat die Palestijnen vernielingen aan een hek aanrichtten. Dat een Joodse belangenclub met dit dwaze argument komt, geeft te denken, serieuze mensen gaan daar gelukkig niet toe over. Ik hoop Christenen ook niet.
Kees, wat is jou oplossing?
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher