antisemitische praalwagen

Nieuws

05 maart 2019 door CIDI | Het Laatste Nieuws

Gert-Jan Segers en opperrabbijn storen zich aan antisemitische praalwagen in België: "Misselijkmakend"

Carnaval zou een leuk feest voor iedereen moeten zijn. "Maar bij de praalwagens in het Belgische Aalst waren ongepaste stereotypen te zien, zoals Joden met een kromme neus en koffers geld," constateert het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers vindt de antisemitische praalwagen "misselijkmakend".

Het Belgische Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het overkoepelde Coördinatiecomité hebben een klacht ingediend bij de betrokken autoriteiten en de Belgische racismewaakhond Unia. Die klacht wordt gesteund door het CIDI. "De kromme neus en de koffers met geld zijn typerend voor het nazisme van 1939", schrijft het FJO op zijn website.

Carnavalsgroep De Vismooil’n laste dit jaar een sabbatjaar in, schrijft Het Laatste Nieuws. Bij carnavalsgroepen betekent dat dat ze een editie meedraaien zonder veel te investeren in de wagen, om het jaar nadien des te beter te kunnen scoren. “Voortbordurend op dat sabbatjaar kwamen we op het idee om joden op onze praalwagen te zetten. Niet om het geloof belachelijk te maken, carnaval is nu eenmaal het feest van de karikatuur."

Opperrabbijn Binyomin Jacobs uit zijn afschuw op de website van Christenen voor Israël: "Diep geschokt en verbijsterd heb ik moeten aanschouwen dat anno 2019 in ons buurland België, bij de carnavalstoet in Aalst, een praalwagen karikaturen toonde die pasten bij het nazisme van 1939. Joden met kromme neuzen en koffers met geld… Humor juich ik toe, zeker met carnaval, maar als we beseffen wat het resultaat is geweest van de toenmalige karikaturen…"

De burgemeester van Aalst staat achter de carnavalsgroep. "De carnavalisten hadden geen kwetsende intenties”, zegt hij.

Reacties

M
Helaas hebben wij de Jodenhaat in Nederland ook al. Nu de verkiezingen er aan komen, denken partijen als groenlinks alles maar te kunnen doen en zeggen. Ze steunen de boycot van Israël, en willen daarmee aangeven dat ze tegen Israël zijn.Laten we als Christenen, Israël, en daarmee dus ook de Joden steunen, en bidden dat God Zijn Volk zal beschermen in deze zo moeilijke tijden.
REAGEER
Het oorspronkelijke carnaval is begonnen in Rome, nadat de Keizer christen werd. Toen ontstond de lijdenstijd voordat de Goede (of juiste) Vrijdag aanving. Men liet het volk tevoren feest vieren om daarna beter die lijdenstijd aan te kunnen. In optochten met platte karren getrokken door paarden zette men joden erop die 'zotskappen' droegen. Joden deden niet mee met de lijdenstijd en derhalve bekogelde men die figuren met rot fruit of steentjes, e.d. Van daaruit is de 'carnavalsoptocht' ontstaan. Zie boek van prof. Sem Presser,
B
Dat krijg je als je gaat toevoegen en afdoen aan de Bijbel.

Doen Joden ook overigens met de Talmud en sommige feesten, die niet in de Tora worden genoemd.

"Christenen" spannen de kroon, die hebben ttv Constantijn en er voor ook al het antisemitisme ingevoerd met de zon-dag, zonde-wende, voorjaarsvruchtbaarheidsfeest en alle Feesten van JHWH geschrapt.

En inderdaad , ook carnaval toegevoegd vanuit hetzelfde antisemitisme, wat nu weer de kop opsteekt in datzelfde carnaval.

Te ziek voor woorden.

Shalom voor wie dat snapt,

Ben Kok jchrp

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher