carnaval

Dagelijks leven

04 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Wat protestantse christenen kunnen leren van carnaval

Wat kunnen protestantse christenen leren van carnaval? "Het besef dat ook ‘de allerheiligsten’ hun ­leven met geen enkele deugd- of regel-ethiek op een niveau van volmaaktheid kunnen brengen, waar geen verlossing en bevrijding meer nodig is," zo luidt het antwoord van Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad.

Aanstaande woensdag begint de vastentijd. Tot en met dinsdag betekent die voor veel rooms-katholieken drie dagen feest vieren. Kuijper: "Gek genoeg neemt de aandacht van gereformeerden voor de veertigdagentijd toe, maar worden van een ontwakende reformatorische carnavalstraditie geen tekenen waargenomen."

Ook op praktisch gebied kunnen protestantse christenen van carnavalvierders leren, stelt hij. "Het is gezond, heilzaam zelfs, om overvloed en matigheid af te wisselen. Als je weet dat er een zware tijd van afzien aankomt, geniet dan des te meer als dat nog even kan – of andersom."

Lees hier het volledige commentaar van Sjirk Kuijper.

Reacties

G
Het enige wat protestante christenen van carnaval kunnen leren is dat ze er beter ver vandaan kunnen blijven. Bij een feest waar letterlijk alles gebeurd wat God verboden heeft, heeft een christen niets te zoeken, laat staan dat ze er wat van kunnen leren.
REAGEER
Volgens Sjirk horen de "veertigdagentijd" en de "carnavalstraditie" bij elkaar. Vandaag de dag is hij waarschijnlijk nog de enige die dat nog zo ziet.

Daarnaast: zowel de vastentijd als het carnaval, zijn tradities die door de Kerk zijn verzonnen om de religieuze mens bezig te houden. De vastentijd als een soort kastijding van het eigen lichaam en het carnaval als een soort compensatie. Je kunt 'het er nog even flink van nemen, voordat je gaat afzien'. De Islamitische Ramadan keert dit om.

Kun je het nog wereldser of 'vleselijker' maken?
REAGEER
G
In sommige zaken kan je niet zelf de grenzen bepalen. Wij zitten elkaar jaar vijf dagen lang, in carnavalskrakers die we niet willen horen. Veel gezelligheid beleef ik daar niet aan Klaas.
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher