Rusland politie

Nieuws

04 maart 2019 door ANP

Rusland arresteert Oekraïense aartsbisschop

Het hoofd van de Oekraïense orthodoxe kerk op de Krim heeft gezegd dat hij zondag door de autoriteiten op het door Rusland geannexeerde schiereiland is gearresteerd, meldt het ANP.

Aartsbisschop Kliment vertelde persbureau AFP telefonisch vanuit een politiebureau in Simferopol, de hoofdstad van de Krim, dat hij was aangehouden op een busstation. De politie vertelde hem niet waarom hij wordt vastgehouden, zei hij.

De arrestatie komt na een historische religieuze breuk tussen Kiev en Moskou, die kan leiden tot de sluiting van de kerk van Kliment, de kathedraal van Sint Vladimir en Sint Olga. De persdienst van de Oekraïense orthodoxe kerk zei in een verklaring dat Kliment van plan was naar Rusland te reizen om het proces van een politieke gevangene bij te wonen.

Kliment zei vorige maand dat de autoriteiten op de Krim een huurcontract voor zijn kerk zouden intrekken omdat hij er niet in slaagde de parochie in de Russische Federatie te registreren. Als priester van Oekraïense afkomst kan hij dit niet doen, omdat Kiev van mening is dat het schiereiland tijdelijk bezet Oekraïens grondgebied is.

De Oekraïense kerk was ruim driehonderd jaar verbonden met het Patriarchaat van Moskou. Begin januari kwam daar een eind aan.

Reacties

H
De Krim was eeuwenlang Russisch toen de Oekraïner Chroestsjov, de bevrijder van Kiev, de Krim bij de Oekraïne voegde. Zonder referendum of wat dan ook. Dat was in juridische zin minstens zo illegaal als wat Poetin deed, met dit verschil dat Poetin wel een referendum hield. Daarin stemde iets van 92% van de bevolking voor terugkeer naar Rusland. Poetin deed het dus beter dan Chroestsjov, dus waarom al die ophef? Indertijd (1954) kon ook niemand het wat schelen.
REAGEER
B
Na de val van de muur in 1989 was met Gorbatsjov afgesproken dat de EU (en de NAVO) niet zou uitbreiden richting de Russische grens, maar die afspraak bleek helaas niets waard te zijn. Met name toen in 2008 aan de Oekraïne het NAVO lidmaatschap werd aangeboden. Een van de reacties van de Russen was het annexeren van de Krim, maar vanuit het oogpunt van Poetin gezien heel begrijpelijk , mede omdat de Russen al 200 jaar een marinehaven hebben op de Krim en daarom hebben ze maatregelen genomen die andersom de VS ook genomen zou hebben in een verg
REAGEER
B
Poetin ziet een Europese Superstaat ontstaan (net als velen aan onze kant overigens) die zich geleidelijk aan uitbreidt richting Russische grens. Bovendien hebben de Russen al 200 jaar een marinehaven op de Krim en daarom hebben ze maatregelen genomen die andersom de VS ook genomen zou hebben in een vergelijkbare situatie.

Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher