God

God

28 februari 2019 door Woord en Weg

Zieltjes winnen, wat is er eigenlijk mis mee?

De meeste mensen hebben een negatieve associatie bij ‘zieltjes winnen’. Maar wat er is eigenlijk op tegen om dat te doen", vraagt het blad Woord&Weg, van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Ze laten hier wat dominees over aan het woord.

Dominee Cees Hoek uit Bedum-Onderdenham is niet zo positief over deze term. “De term zieltjes winnen is voor mij het wegzetten van een mooie zaak op een lelijke manier. De term leidt af, we denken niet meer over de zaak zelf na. Alsof de kerk voor haar eigen doeleinden wil rekruteren. Natuurlijk zijn we blij met groei, maar het achterliggende verlangen is dat mensen zich bij Christus aansluiten."

Kroeg
Marianne Paas van de PKN in Pesse is positiever over de term. “Eind 2018 hebben we als predikanten van de Protestantse Gemeente Woerden drie ‘bijbelverhalen in de kroeg’-avonden georganiseerd. Het idee was om heel eenvoudig de Bijbel te openen voor mensen die er niet mee groot zijn geworden."

"Deze avonden waren echt niet bedoeld om mensen in de kerk te krijgen. Maar ik heb niets tegen zieltjes winnen, hoewel de term wat besmet is geraakt. De Protestantse Kerk heeft het ‘zieltjes winnen’ via het missionaire werk weer positief voor het voetlicht gebracht. Ik ben persoonlijk erg geraakt door de film ‘Voor hen’ uit de eerste missionaire ronde, waar Mechteld Jansen zegt: ‘Geloven we zelf nog wel dat het evangelie van levensbelang is?’ Daar werd ik erg blij van. Haar uitspraak gaf mij m’n vrijmoedigheid terug. Ik geloof echt dat het evangelie van levensbelang is voor mensen."

Klik hier om het hele artikel te lezen

Reacties

Met de term "zieltjes winnen" wordt bedoeld: mensen winnen voor je eigen kerk, club of gemeente of bekeren tot je eigen zaak. Het verkleinwoord 'zieltjes', duidt er op dat deze uitdrukking smalend of denigrerend, in elk geval: kleinerend is bedoeld. Degene die op deze manier spreekt over de evangelisatie activiteiten van de Kerk, heeft van deze praktijk in elk geval geen hoge dunk.
REAGEER
J
In de derde plaats door de extravagante activiteiten van leden van de homolobby.
REAGEER
K
"Zieltjes winnen" heeft om tenminste 2 redenen een wat negatieve bijklank gekregen. In de eerste plaats door de activiteiten van de rooms-katholieke missie in Afrika en elders, en in de tweede plaats door de voet tussen de deur van Jehova's Getuigen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher