vrouwen

Nieuws

28 februari 2019 door Reformatorisch Dagblad

'Vrouwenbesluit' GKv leidt niet tot fors ledenverlies

De beslissing van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) om vrouwen toe te laten in het ambt, heeft niet geleid tot een grote daling in het ledenaantal. Het kerkverband verloor 1855 leden en komt nu uit op een ledental van 114.905. Dat blijkt uit het Handboek 2019 van de vrijgemaakte kerk, dat vrijdag uitkomt. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad.

"Hoewel er veel geluiden zijn over verontrusting vanwege de besluiten van de laatste synode, heeft dat tot nu toe niet tot een opvallende uittocht geleid”, schrijft drs. J. H. Kuiper in zijn jaaroverzicht. Het aantal vrijgemaakten die naar andere kerkverbanden vertrokken, zoals de Gereformeerde kerken Nederland (GKN) of de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK) gingen, ligt gelijk aan de jaren daarvoor.

Het grensverkeer met de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN) en De Gereformeerde Kerken (DGK) ligt op hetzelfde niveau als in 2017: iets meer dan 100 kerkleden vertrokken naar deze zogenoemde nieuwe vrijgemaakten. Hetzelfde geldt voor mensen die zich aansloten bij de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het feit dat er minder kinderen geboren worden, heeft een effect op het verminderde ledental.

Van de bijna 1000 vertrokken leden, is weinig bekend. Kuiper: "Vaak lees je over leden die verhuizen en in de nieuwe woonplaats gaan kijken waar ze zich zullen aansluiten. Dat past bij de tendens waarin de plaatselijke kerk sterker naar voren komt: waarom zou dat niet een plaatselijke kerk kunnen zijn die aangesloten is bij een ander kerkverband? En moet je je wel aansluiten bij een plaatselijke kerk?”

Klik hier om het hele artikel van het RD te lezen

ReactiesNiet laten ontmoedigen, broers en zussen! Een stimulans om nog meer biddend bezig te zijn en de Heer der kerk aan te stormen...
REAGEER
K
GKv en NGK snel fuseren, en dan aansluiten bij de PKN. Eind goed, al goed.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher