Jezus

Dagelijks leven

28 februari 2019 door Dick van den Bos

“Zorg dragen voor het klimaat is onderdeel van het navolgen van Jezus”

Niet elke christen heeft een goed beeld van wat het 'koninkrijk van God' nou precies is. Job Logmans heeft daar afgelopen tijd veel over geleerd op de Evangelische Hogeschool, en legt uit waarom het zo belangrijk is om je hier bewust van te zijn, en wat Jezus te maken heeft met het klimaat.

Volgens Job kun je het koninkrijk van God heel praktisch opvatten. “We hebben het tijdens lessen veel gehad over de zorg van de aarde en het beschermen daarvan. Ook ging het over sociale gerechtigheid. Wat dat met het koninkrijk van God te maken heeft, is best eenvoudig: we hopen op een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, maar wat we nu tot onze beschikking hebben, moeten we ook goed behandelen. We zijn geroepen om verantwoordelijk met de huidige aarde om te gaan.”

“Dit heeft mijn ogen echt geopend. Ik dacht: ik kan wel degelijk iets betekenen hierin. Ik dacht over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde altijd; ach dat komt later wel en ik koppelde het los van waar ik nu mee bezig was. Maar de colleges hebben hier een link tussen gebracht, want God is er bij betrokken.”

Wat is die link precies?
“Dat God de wereld gemaakt heeft en zag dat het goed is, terwijl het nu nogal een puinhoop is. Als ik door de ogen van God kijk, dan kijk ik met veel meer liefde naar de aarde. Ik hou van de aarde en daarom wil ik er goed voor zorgen en het niet zomaar gaan vervuilen.”

Hoe vind je dat terug in de Bijbel?
“Je ziet in de Bijbel dat God nog steeds van Zijn schepping houdt. In Micha staat er ook de opdracht om nederig de weg van de Heer te gaan en zorg te dragen voor de aarde. Dus dat gaat erom dat je zorgdraagt voor het land en voor de dieren. En ook om het zwakke te beschermen en je naaste lief te hebben.”

Je kunt ook redeneren dat Jezus alles toch nieuw maakt, dus dat we hoeven ook niet door te slaan in de zorg voor de schepping. Wat zou jij hierop zeggen?
“Ik snap die redenering, maar er klinkt niet echt liefde in door voor de schepping. Ik heb hier geen sterk argument tegen, maar ik denk dat het beter is om met Gods ogen naar de schepping te kijken. Als we van de schepping houden, kunnen we het niet slecht behandelen. De boel afwachten tot de nieuwe hemel er is, is niet bepaald liefdevol. Daar spreekt eerder van een liefdeloze houding tegenover de wereld. Daar komt nog bij dat het maar de vraag is of de hele schepping weg gaat, of dat het vernieuwd wordt? Er zijn ook mensen die zeggen dat het goede overblijft. Veel bomen en planten zullen misschien wel blijven staan.”

Wat wil je hier praktisch mee gaan doen?
“Ik twijfel tussen twee grote ambities. Ik wil hoogleraar worden en veel informatie over de wereld verspreiden en mensen enthousiast maken om iets aan de schepping te doen. Ik kan daar dan ook het christendom een goede naam geven.”

“Anderzijds zou ik de politiek in willen om te pleiten voor immigranten, het klimaat en rehabilitatie van criminelen.”

En je snoeppapiertjes, gooi je die niet meer in de bosjes?
“Nee! Dat deed ik al niet. En ik douchte nooit heel erg lang en ik at ook al weinig vlees. Veel werd door mijn moeder al ingevoerd. De manier waarop ik er over dacht is wel veranderd, vooral omdat ik weet wat voor effect het heeft. Mijn houding is hierin ook veranderd. Ik dacht al: ‘Ach, ik heb niet veel spullen nodig’, maar nu besef ik ook dat je er goed mee doet.”

Het gevolg kan wel zijn, zo redeneren ook veel christenen, dat dit ‘goed doen’ de plek inneemt van thema’s als het kruis en vergeving van zonden. Hoe zie jij dat?
“Uiteraard is de liefde van God en de vergeving van zonden het allerbelangrijkste! Maar het geloof is meer dan een ticket naar de hemel, het gaat ook om het navolgen van Jezus. Juist in het zorg hebben voor elkaar, volg je Jezus in het dagelijkse leven.”

Klik hier voor meer informatie over de Evangelische Hogeschool

Reacties

T
De klimaathysterie mensen en daaronder helaas vele ( het lijkt wel de meeste ) christenen dienen moeder AARDE ( oftewel Baal ) . Het is bijzonder tragisch te zien dat zovelen zich laten meeslepen door het op leugen en bedrog gebaseerde klimaatbeleid . Men volgt klakkeloos Malthus en volgt onchristelijk doemdenken wat nergens op gebaseerd is . Naar serieuze wetenschappers ( tienduizenden ) wordt niet geluisterd . De naam van de Heer wordt met een christelijk sausje door het slijk gehaald . Denk na mensen en lees de bijbel !
Helaas, br. Poot, zullen u en ik het tijdige voor het eeuwige verwisseld hebben als uw en mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen voor enorme problemen komen te staan dankzij onze laksheid. Voor het overige durft u nogal wat in de mond te nemen. En u hebt nog acht sympathisanten ook?? Arm Nederland.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher