metterdaad

Levensverhaal

26 februari 2019 door EO Metterdaad

Is dit echt Europa? – Filmopnames met EO Metterdaad

Deze winter heeft EO Metterdaad met de stichting Christian Roma Support (CRS) filmopnames gemaakt in Oekraïne, om de leefsituatie van de Roma in beeld te brengen. Daarna is er ook in Bulgarije (met TWR) en Roemenië (met HOE) gefilmd. Het is schokkend om midden in Europa zoveel gezinnen aan te treffen die in krotten wonen en honger en kou lijden. Op zaterdag 2 maart komt eerste aflevering op televisie.

De Roma (zigeuners) vormen de grootste minderheidsgroep van ons continent. Zij hebben geen eigen land en verkeren overal in een achterstandspositie. In Oost-Europa leven miljoenen Romagezinnen in ellendige omstandigheden. In achterafwijken waar geen stromend water of riolering is. In onverharde straten die bij regen veranderen in grote modderpoelen. Kinderen die door de ontberingen allerlei ziektes oplopen. Mensen die door de lokale bevolking met de nek worden aangekeken.

Christian Roma Support (CRS) zet zich in een zestal landen in om Roma steun te bieden en om te laten zien dat God hen niet afwijst. De Roma (voorheen zigeuners genoemd) zijn oorspronkelijk afkomstig uit India en verschenen vanaf 1400 na Chr. in Europa. Eeuwenlang trokken zij rond, maar de afgelopen honderd jaar werden zij overal gedwongen zich te vestigen. De ambachten die zij uitoefenden gingen langzaamaan verloren. Zij leven in besloten gemeenschappen en nemen weinig deel aan het onderwijs, waardoor zij een grote ontwikkelingsachterstand hebben opgelopen. Ook kennen zij allerlei tradities die niet aansluiten bij het huidige maatschappelijke leven. Zoals de tienerhuwelijken en -ouderschappen.

In de praktijk blijkt het erg moeilijk om de leefpatronen van volwassenen te veranderen. Mensen hebben vaste overtuigingen en gewoontes opgebouwd. Daarom richt de hulpverlening van Christian Roma Support zich vooral op de kinderen. In de Roma Kids Projecten worden zij getraind om zich belangrijke basisvaardigheden eigen te maken. Ze krijgen goed voedsel en worden begeleid met schoolwerk. Er zijn vele veranderingen ten goede te zien bij deelnemende kinderen die inmiddels jongvolwassen zijn. Ook als Roma tot geloof komen, is er vaak een omkeer te zien in hun leefwijze. Zo gaan degenen die christen zijn geworden dikwijls op latere leeftijd nog een alfabetiseringscursus doen, om de Bijbel te kunnen lezen.

Evangelisatie en onderwijs blijken de pijlers te zijn van structurele verbeteringen in het leven van achtergestelde Roma in Europa. De reportage die EO Metterdaad hierover maakte staat gepland vanaf zaterdag 2 maart 2019, op NPO2, 17.10 uur.

Reacties

Is dit Europa? Nou, als je Europa maar groot genoeg maakt, komt Ghana en Ivoorkust er op een gegeven moment ook bij. Eigenlijk is het dus: waarom is er zoveel armoede en achterstand in de wereld (welk deel je ook neemt)? En die vraag is even goed als moeilijk beantwoordbaar...
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher