Levensverhaal

25 februari 2019 door Rik Bokelman

Transgenderpastor Jolanda: "Ik wilde mezelf niet kwijt, maar ik wilde ook God niet kwijt"

Het Algemeen Dagblad interviewde Jolanda Molenaar (64) die als transgender, lekenpastor en student theologie de eerste transgenderpastor wil worden. In de krant vertelt ze openhartig over haar gevoelens om een vrouw te willen zijn. 

Tot haar 45ste was Jolanda een man met de naam Aad, terwijl ze zich een vrouw in een mannenlichaam voelde. "We moesten op zondag twee keer per dag naar de kerk om donderpreken aan te horen in de trant van: de mens is zondig en geneigd tot alle kwaad. En wee je gebeente als je iets verkeerd doet. Ik was bang dat God me naar de hel zou sturen om wie ik was. Aan de andere kant wist ik: als ik niet toegeef aan het verlangen, dan beland ik een keer in het ravijn. Ik wilde mezelf niet kwijt, maar ik wilde ook God niet kwijt."

Jolande overwoog zelfs zelfmoord. "Ik dacht: als ik bij God niet mag zijn wie ik ben moet ik er maar een punt achter zetten."

In 2000 werd de situatie onhoudbaar en kwam ze uit de kast. Ze besloot naar haar man en drie kinderen openheid van zaken te geven. Het betekent het einde van haar huwelijk en veel spanningen in de familie. 

Nu heeft Jolanda een missie. "Ik streef naar een kerk waarin lhbt’ers welkom zijn, ook als ze er nog niet voor uitgekomen zijn [..] En ik wil een rolmodel zijn, zodat mensen zien dat een kerk ook een transgender als voorganger kan hebben. In heel Nederland ken ik misschien drie, of vier transgenderpastors, maar geen enkele praktiserende."

Lees meer.

Reacties

Waarom moet alles maakbaar zijn én zijn we overgeleverd aan een "eindeloze-keuze-mogelijkheid-samenleving"?
Vervolg.Van getrouwd naar homo en vv, van man naar vrouw en vv, van één partner naar meerpartners en vv. Een eindeloze rij variaties op het zelfde thema.

En worden we echt gelukkig, krijgen we een stabiele samenleving....

.?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher