catherina

Nieuws

22 februari 2019 door Dick van den Bos

De Utrechtse Sint Catharinakathedraal mogelijk verkocht voor 1 euro

De Utrechtse Sint Catharinakathedraal wordt mogelijk voor 1 euro verkocht. Tot ontsteltenis van de parochianen, schrijft de Volkskrant.

De leegloop van de rooms-katholieke kerk gaat gestaag door en elke week wordt er ergens in Nederland in een kerk het licht uit. Zelfs de Sint Catharinakathedraal in Utrecht, waar de aartsbisschop gevestigd is, dreigt dit nu het geval te zijn. Dat is extra pijnlijk, omdat Utrecht de stad is van missionaris Willibrord.

Sinds 1853 vervult de Sint Catharinakerk aan de Lange Nieuwstraat haar functie als kathedraal. Maar de hoge lasten zijn niet meer te dragen door de slinkende geloofsgemeenschap. 

Begrotingstekort
De drie gemeenschappen die gebruik maken van zowel de Sint Catharinakerk als ook de Augustinuskerk (waar laatst het dak nog van naar beneden kwam vallen), en moeten ook opdraaien voor het onderhoud. Na een begrotingstekort te hebben van 4 ton, moet de gemeenschap één van de kerken van de hand doen. Aangezien de Sint Catherinakathedraal veel duurder is, ligt deze voor de hand om weg te doen. Het parochiebestuur heeft al ‘verkennende gesprekken’ gevoerd met Museum Catharijneconvent over de mogelijke verkoop van de kerk voor het symbolische bedrag van 1 euro. 

Klik hier om het hele verhaal te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher