van keulen

Levensverhaal

22 februari 2019 door Dick van den Bos

Ds. Dick van Keulen (95) overleden: "Hij was verliefd op Jezus"

Op 95-jarige leeftijd is predikant Dick van Keulen donderdag overleden. Deze gereformeerde dominee die zich sterk inzette voor charismatische vernieuwing in de kerk, heeft op vele jonge en oude mensen een onuitwisbare indruk gemaakt. Zelfs in het bejaardentehuis kon hij niet zwijgen over Jezus.

Dominee Van Keulen deelde vaak zijn levensverhaal. Hij jarenlang een bange, harde dominee die veel boeken las, maar God eigenlijk niet persoonlijk kende. In een interview, zo schrijft het ND, zei hij eens: ‘Ik was een onnozel mannetje, communicatief volkomen ongeschikt om predikant te worden.’ Waarom hij dominee werd, was voor hem zelf ook een raadsel. "Ik wil het later allemaal aan de lieve Heer vragen. Ik wil de filmpjes terugzien, want ik kan dat redelijkerwijs niet begrijpen", zei hij in 1997 in het Nederlands Dagblad. 

Heerlijke
Dominee Van Keulen kreeg in 1959 een tragisch sterfgeval van zijn eigen vrouw te verwerken. Dat maakte zijn situatie nog erger. Totdat hij in contact kwam met dominee Dinko Molenaar, die hem de persoonlijke vraag stelde: 'Zal al het heerlijke dat in de hemel op ons ligt te wachten, ook nu niet al beschikbaar zijn?' Dat bracht een grote openheid van 'meer van Gods Geest' in hem. Van Keulen ervoer een innerlijke genezing.

Voorts is dominee Van Keulen veel gaan preken over een persoonlijke relatie met Jezus 'op wie hij verliefd was', en het werk van de Heilige Geest in je leven. "Van Keulen speelde een belangrijke rol bij de introductie van de charismatische vernieuwing binnen de Gereformeerde Kerken in Nederland, die in 2004 opgingen in de Protestantse Kerk in Nederland", aldus het zelfde artikel in het ND.

Geestelijk goed
In een artikel van CIP van 12 juli, vertelt Didy, de vrouw van Dick van Keulen, over hoe haar man functioneert in het verpleeghuis. "De Here heeft voor ons een weg gebaand, zodat we zelfs in het verzorgingshuis vruchtbaar kunnen zijn.” Ze vertelt hoe haar man ook daar met een vriendelijk woord hier, een schouderklopje daar, een verschil kan maken.

“Bij Dick is het wonderlijke dat hij geestelijk zo goed is. Als we samen uit zijn boek ‘Jezus’ lezen of we lezen de Bijbel, dan is hij zo helder. Wat hij dan zegt, is fantastisch. Hij bidt ook met de mensen om hem heen en de mensen die op bezoek komen. Als hij dan gaat bidden, dan is dat geweldig. Het geloof en gebed hebben voor ons echt meerwaarde. Dan maakt het niet uit in wat voor omstandigheden je zit. Als Jezus in jouw situatie mag komen, dan wordt alles anders…”

Dominee Dick van Keulen was in 2008 te gast bij Nederland Zingt. Klik hier om zijn verhaal te zien.

Reacties

J
Van harte gecondoleerd. Wij lezen elke dag een stukje uit zijn prachtige laatste boek: Jezus. Wat een geweldige inzichten en woorden en voorbeelden gebruikt ds. van Keulen, om de lezers wakker te schudden en de diepte van Gods woord duidelijk te maken.
Lang geleden heb ik Dick van Keulen voor het laatst gehoord bij ons in de Youth for Christ koffiebar. Maar zijn levendige stijl van spreken over Jezus staat me vandaag de dag nog bij. Zijn liefde voor Hem was altijd onmiskenbaar. Daardoor was hij bij ons een graag geziene gastspreker. Nu is hij bevorderd tot HEERlijkheid en mag hij zijn geliefde Jezus van nu echt van aangezicht tot aangezicht zien.

Voor de nabestaanden heel veel sterkte en Gods nabijheid toegebeden.
E
Bevorderd tot Heerlijkheid Ds van Keulen nu in zijn tegenwoordigheid dank voor al U liefde .

Didi de zelfde heerlijkheid van Jezus zal je troost en vrede zijn .Els en klaas van Doorn
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!