Podium

God

22 februari 2019 door Go and Tell

“Het enige dat God nodig heeft is een podium”

Je hoort het in liedjes op de radio: ‘I wanna know what love is, I want you to show me.’ De wereld hunkert naar echte liefde! Christenen kennen die liefde: het is Gods liefde. Maar de wereld zal die liefde pas gaan zien als christenen die vermenigvuldigen. David de Vos, evangelist, vader van twee, echtgenoot en vooral ‘een gewone jongen’ over het delen van Jezus in je alledaagse leven.

“Jezus delen is eenvoudig, want Hij vermenigvuldigt zichzelf in jou en mij; wie Hij is en wat Hij doet. God heeft zelfs een bron van levend water in je binnenste gelegd, waaruit je in elke situatie Gods liefde en kracht kunt laten stromen. De duivel probeert te verhinderen dat die bron vanuit jouw binnenste gaat stromen. Maar terwijl hij probeert je onzeker te maken over wie je bent, wil God je juist bevestigen in je identiteit. Als je leert luisteren naar de waarheid van God, zul je uitgroeien tot een sterke persoonlijkheid en ontdek je de kracht die God in je heeft gelegd."

"Ik kwam daar zelf een keer achter tijdens een Marktplaats afspraak. Ik houd van vissen. Als het even kan, zit ik met mijn hengel langs de waterkant. Niet alleen overdag, maar ook wel eens ‘s nachts. Ik lig dan op een stretcher te wachten tot ik beet heb. Zodra de piepers afgaan, kom ik in actie! Een tijdje geleden ging mijn stretcher stuk. Als echte Hollander ging ik op zoek naar het goedkoopst mogelijke bedje dat ik kon vinden. Dat was niet zo moeilijk, maar toen ik één nacht op mijn nieuwe bedje had gelegen, deed alles zeer. De stokken prikten in mijn rug en ik was zo stijf als een plank. Mijn zenuwen waren zo afgekneld, dat mijn tenen gevoelloos waren geworden. Nee, dit bedje was niks. Een vriend van me, ook een sportvisser, zei: ‘Je moet mijn stretcher eens proberen. Als je daarop ligt, voel je je net een koning.’ En dat was waar! Ik hoefde er maar eventjes op te liggen om te weten dat ik met zo’n stretcher thuis geen bed meer nodig had. Het enige nadeel: het ding kostte vierhonderd euro… Ik zag me al aankomen bij Joyce, mijn vrouw: ‘Schat, ik heb een mooi vissersbedje gekocht… voor slechts vierhonderd euro!’

Afspraak
Gelukkig is er Marktplaats. Daar bood iemand precies het merk en type stretcher aan dat ik zocht. Ik stuurde een mailtje en we maakten een afspraak. Zo reed ik op een stralende zomerdag naar Utrecht om het bedje te bekijken. Het moest geen smerig, oud ding zijn. Toen ik voor het afgesproken huis parkeerde, keek ik wat onzeker rond. Zat ik hier wel goed? Het leek een huis voor een wat ouder echtpaar, zoals dat van mijn oma. De planten voor het raam, die gordijnen… Deze sportvisser zou toch geen opa zijn? Toen ik aanbelde, deed een oudere vrouw de deur open. ‘Ik kom voor de visspullen’, zei ik, met een lichte aarzeling in mijn stem. ‘Oh, dan komt u voor mijn zoon. Hij komt zo thuis van de voetbal. Kom maar binnen!’ Zoon? dacht ik. Dan woon je wel heel lang bij je ouders… Even later hoorde ik hem aankomen op zijn scooter: bloesje open tot op zijn navel, dikke gouden kettingen om zijn nek… een bijzonder type."

Hernia
Al snel nam hij me mee naar de schuur waar zijn visspullen opgeslagen stonden. Het zag er prima uit en omdat hij ook nog wat andere visspullen had liggen waar ik interesse in had, wilde ik proberen een mooie deal te sluiten. ‘Dat bedje is ideaal als je last hebt van je rug’, begon hij ineens. ‘Hoezo dat?’ vroeg ik, ‘heb jij dan last van je rug?’ ‘Ja’, zei hij, ‘ik heb een hernia en ben hier al een keer aan geopereerd, maar binnenkort moet ik nog een keer onder het mes.’ Op het moment dat hij dat zei, voelde ik de bewogenheid van de Heilige Geest in mijn hart komen. Ik wist: God wil naar hem uitreiken! Zelf was ik er op uit om tot een goede prijsafspraak te komen. Maar ik kon toch moeilijk met hem gaan onderhandelen en vervolgens aanbieden om te bidden? Dat leek me een vreemde combinatie. ‘Dat bedje is ideaal als je last hebt van je rug’, begon hij ineens. ‘Hoezo dat?’ vroeg ik, ‘heb jij dan last van je rug?’ ‘Ja’, zei hij, ‘ik heb een hernia en ben hier al een keer aan geopereerd, maar binnenkort moet ik nog een keer onder het mes.’ Op het moment dat hij dat zei, voelde ik de bewogenheid van de Heilige Geest in mijn hart komen.

"Ik kon hem over de liefde van Jezus vertellen, maar ik voelde dat God meer wilde. Zo werkt dat bij mij."
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Ik kon hem over de liefde van Jezus vertellen, maar ik voelde dat God meer wilde. Zo werkt dat bij mij. Ik heb niet altijd behoefte om met iedereen in gesprek te gaan of flyers uit te delen, maar als ik de bewogenheid van de Heilige Geest voel, weet ik dat God iets van me wil. Gelukkig kwamen we snel tot een deal en reed ik mijn auto naar de schuur om alles in te laden.

Toen ik de stretcher in mijn handen had, voelde ik opnieuw Gods Geest tot me spreken: ‘Het is nog niet af, je moet voor hem bidden.’ Sjonge! Hoe ging ik hem dat uitleggen? Ik deed een voorzichtige poging: ‘Heb je op dit moment ook last van je rug?’ ‘Ja’, zei hij, ‘het doet altijd pijn’. ‘Luister’, zei ik, ‘ik ben een soort moderne dominee. Ik spreek over God en ik bid voor wonderen… en soms gebeuren ze nog ook. Zou je het goed vinden als ik voor je rug bid? Ik ga gewoon aan Jezus vragen of Hij je wil genezen.’ Dat vond hij prima.

Anti-Jezus
Mensen zijn gauw geneigd te denken dat Nederlanders anti-Jezus zijn, maar dat valt best mee als we ze in liefde benaderen en aanbieden te helpen. ‘Mag ik mijn hand op de plek leggen die zeer doet?’ vroeg ik. ‘Ja, hoor’, zei hij. Hij draaide zijn rug naar me toe en ik bad: ‘Lieve Here Jezus, ik hou van U en U houdt van mij, maar U houdt ook van deze meneer. Wilt U zijn rug aanraken, zodat hij weet hoeveel U van hem houdt? Amen.’"

Alles in mij wilde de auto in vluchten en verdwijnen, maar ik wist dat ik niet weg moest gaan zonder te weten of Gods kracht zichtbaar zou worden.

En nu wegwezen, dacht ik. Hoe had ik dit ooit in mijn hoofd kunnen halen? Alles in mij wilde de auto in vluchten en verdwijnen, maar ik wist dat ik niet weg moest gaan zonder te weten of Gods kracht zichtbaar zou worden. Dus ik haalde mijn hand van zijn rug en vroeg: ‘En, merk je al wat? Verandert er iets?’ Ik zag aan zijn gezicht dat hij ‘nee, hoezo?’ wilde zeggen. Hij verwachtte op dat moment niets van mijn gebed. Maar op het moment dat hij zijn mond opendeed, veranderde de blik in zijn ogen. Hij leek te schrikken en begon met zijn voet op de grond te stampen. Hij keek me even verbaasd aan en stampte nog harder. ‘Mijn voet’, zei hij. ‘Je voet?’ zei ik. ‘Je had toch last van je rug?’ ‘Nee, je begrijpt het niet’, ging hij verder. ‘Door de hernia zijn de zenuwen in mijn voeten afgekneld. Ik had geen gevoel meer in mijn rechtervoet. Niks meer. Maar nu is mijn gevoel terug.’

De man rende naar binnen: ‘Mama, mijn voet doet het weer!’ Vanuit de tuin kon ik hun conversatie horen. ‘Dat kan toch niet!’ Maar hij hield vol. ‘Echt, mam, mijn voet doet het weer.’ ‘Maar hoe kan dat dan?’ ‘Nou, buiten staat een soort dominee. Die heeft voor mij gebeden en nu doet ‘ie het weer!’ Toen hij weer naar buiten kwam, zag ik dat zijn gezicht was veranderd in één groot vraagteken. ‘Ik geloof helemaal niet in God’, zei hij. ‘Misschien wordt het dan eens tijd’, antwoordde ik.

In de wolken
Ik reed terug naar huis, helemaal in de wolken. Die avond vertelde ik het verhaal ook aan vrienden. Ze waren door een moeilijke tijd gegaan en kwamen nu lekker barbecueën. Tijdens ons gezellige samenzijn kreeg ik een sms’je van de visser: ‘God bestaat toch. Toppie tot nu toe! Groeten.’ Geweldig: die man was weer gezond en mijn vrienden waren bemoedigd!

Stel je nu eens voor dat er niets was gebeurd met die visser, nadat ik voor hem had gebeden? Ik kan je in alle eerlijkheid zeggen dat me dat vaak genoeg is gebeurd. Toch geloof ik dat dit uiteindelijk niet uitmaakt en de uitkomst altijd goed is wanneer je mensen in liefde benadert, zoals Jezus dat zou doen. Het plan van God met iemands leven is namelijk nooit een momentopname, maar altijd een verhaal. Je komt eigenlijk altijd maar tijdelijk langszij in het leven van die ander. Toch kan de ontmoeting die jij met iemand hebt, uitmonden in een bekeringsverhaal. Ik ben vaak gefrustreerd thuisgekomen van een evangelisatieactie, omdat ik mijn ‘doel’ niet had bereikt, namelijk zoveel mogelijk mensen tot bekering zien komen. Maar als je leert kijken zoals God dat doet, besef je dat jouw bijdrage altijd waardevol is – of het nu ter plekke ‘succes’ heeft of niet.

Gods Woord zal altijd zijn doel bereiken, zegt Jesaja 55:10-11: Zoals regen of sneeuw neerdaalt uit de hemel en daarheen niet terugkeert zonder eerst de aarde te doordrenken, haar te bevruchten en te laten gedijen, zodat er zaad is om te zaaien en brood om te eten – zo geldt dit ook voor het woord dat voortkomt uit mijn mond: het keert niet vruchteloos naar mij terug, niet zonder eerst te doen wat ik wil en te volbrengen wat ik gebied. Er is lef nodig om door te pakken tijdens een ontmoeting als die met de visser. Toch is dat soort lef voor ons allemaal beschikbaar. Niet omdat we zelf zo dapper zijn, maar omdat de Heilige Geest ons moedig maakt. God heeft ons niet een geest van lafhartigheid gegeven, maar een geest van kracht, liefde en bezonnenheid! (2 Timoteüs 1:7).

Ik denk dat we in een tijd leven waarin dit soort bovennatuurlijke ontmoetingen steeds ‘normaler’ worden. Gods kinderen zullen overal waar ze komen anderen op een bovennatuurlijke manier weten te raken. Zo wordt Jezus in en door ons heen steeds meer zichtbaar. Hij is altijd bij je. Je hoeft Hem alleen maar een podium te geven.

Klik hier voor meer informatie over Go and Tell

Reacties

J
God heeft een podium nodig, maar niet met die bandieten als Kees Goedhart en Christian Tan, die prediken al 40 jaar en het gaat elke dag slechter met Nederland...
M
Is het de schuld van Kees Goedhart en Vhristian Tan dat het slechter gaat met Nederland?



Of van mensen die oordelen en hun naaste niet liefhebben zoals Jezus vraagt...?



Ik ken deze mensen niet maar denk niet dat het goed is om zo in het openbaar over andere te oordelen...
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher