Dordrecht

Nieuws

21 februari 2019 door Reformatorisch Dagblad

Burgemeester op herdenkingsavond Dordtse Synode: "We zijn al snel geneigd om dit te romantiseren"

"We zijn geneigd om de geschiedenis en desnoods het geloof voor ons karretje te spannen", zei burgemeester J. van Egmond van Reimerswaal dinsdag in de Johanneskerk in het Zeeuwse Kruiningen. Daar werd een herdenkingsavond gehouden ter gelegenheid van 400 jaar Synode van Dordrecht, beschrijft het Reformatorisch Dagblad.

"We zijn gauw geneigd ons beeld van de geschiedenis rond de synode te romantiseren en zaken en mensen heiliger te maken dan ze in werkelijkheid waren”, zei burgemeester Van Egmond. "Of we proberen de geschiedenis en desnoods het geloof voor ons karretje te spannen en op een manier weer te geven die ons het beste uitkomt. Uit angst om macht te verliezen, zijn mensen in staat om te manipuleren. Dat was 400 jaar geleden niet anders dan nu.”

Volgens Van Egmond zijn er veel mooie dingen voortgekomen uit de synode van Dordrecht. "Daar kunnen we met dankbaarheid aan terugdenken. Tegelijk leert deze gebeurtenis ook dat de geschiedenis, buiten en binnen de kerk, geschreven wordt door mensen van vlees en bloed. Mensen die streven naar het goede, maar ook struikelen over de macht.”

Het feit dat de kerk en de politiek in onze tijd gescheiden zijn, is iets dat we volgens haar mogen koesteren. "Overigens heeft de synode in de totstandkoming daarvan een rol heeft gespeeld", stelt ze.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher