Levensverhaal

21 februari 2019 door Dick van den Bos

Nieuw tehuis voor straatkinderen in Nepal: "De blijdschap van de kinderen raakte me"

Stichting HVC heeft laatst een gloednieuw kindertehuis geopend in Nepal. Herman Meijer, projectleider bij Stichting Hulp Vervolgde Christenen, bezocht Nepal vorige maand. “Het was hartverwarmend om te zien hoe blij de kinderen waren met hun nieuwe onderkomen”, vertelt hij.

Waarom een nieuw kindertehuis?
“Het oude tehuis is in 2015 zwaar beschadigd geraakt door een aardbeving. Onze lokale projectleider kreeg van de overheid te horen dat ze weg moesten uit het gebouw, omdat het te beschadigd was. Inmiddels is het nieuwe huis klaar en zijn de kinderen verhuisd. Het nieuwe gebouw is gebouwd volgens de aardbevingsrichtlijnen van de Nepalese overheid.”

Hoe heeft HVC bijgedragen aan het nieuwe tehuis?
“Wij zien het als onze missie om deze kinderen Bijbels onderwijs, goede maaltijden, liefdevolle zorg, kleding en een toekomst te geven. Als Stichting HVC hebben we wereldwijd opvangtehuizen, waarvan ook twee in Nepal. Die steunen we al jaren. Er is een kindertehuis in Kathmandu en één in Gorkha. Kinderen die geen ouders meer hebben of straatkinderen waren, krijgen er een thuis. Meer informatie over het sponsorprogramma voor kinderen van Stichting Hulp Vervolgde Christenen is te vinden op onze site.”

Hoe ziet het nieuwe tehuis eruit?
“Het is een prachtig gebouw. Het voldoet aan alle Nepalese wetgeving en de steeds strenger wordende richtlijnen voor kinderopvang. In het nieuwe huis is meer ruimte om te spelen en te studeren. Bij de opening liepen de kinderen trots rond en waren duidelijk blij met de vooruitgang. Het huis ligt ook op een mooie locatie. De muren zijn versierd met tekeningen van de kinderen. Op één van de tekeningen stond: ‘Welcome to our home’. Dat deed me heel goed, deze kinderen zien het echt als hun thuis.”

Krijgen de kinderen ook een geloofsopvoeding?
“Ja, de jongens en meisjes gaan naar een christelijke school, op zaterdag naar de kerk en in alle HVC-kinderhuizen is er sprake van een christelijke opvoeding. Er is ook onderling veel aandacht voor samen bidden, studeren in de Bijbel en zingen.” 

Wat heb je van armoede gezien in Nepal?
“Nepal is een prachtig land, met veel schitterende natuur- en berggebieden. Maar Nepal is ook een arm land. Veel mensen leven in armoedige huizen, het land kent een hoge werkeloosheid. De staat van de wegen is slecht, veel huizen zijn bouwvallig en de luchtkwaliteit is in bepaalde periodes erbarmelijk door de hoeveelheid smog.”

Wat raakte je het meest aan je bezoek?
“Ik mocht op zaterdag preken in een gemeente in Kathmandu. De kinderen van ons kindertehuis waren ook aanwezig. Later die week kwam een van de jongens naar mij toe, hij is een jaar of vijftien. Hij vertelde dat hij graag dominee wil worden en vroeg mij om advies. Dat raakte mij, dat zo’n jonge knul al zo’n verlangen heeft. God blijft mensen roepen om het Evangelie door te geven. Ik heb hem geadviseerd om veel naar Gods Woord te luisteren en veel te bidden. Maar ook om een Bijbelschool te volgen of een theologische opleiding te doen. De Nepalese kerk heeft behoefte aan goede theologen.”

Klik hier voor meer informatie over stichting HVC

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher