Joost Röselaers

God

19 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Remonstrantse predikant: "Het populisme is een taboe in de kerk"

"Kerken laten graag zien hoe barmhartig ze zijn. Maar als iemand zegt op de VVD of PVV te stemmen, blijft het stil. Het populisme is een taboe in de kerk," zegt theoloog en predikant Joost Röselaers. In een interview met NieuwWij.nl wijst hij op leven in bubbels en gebrek aan verbinding met andersdenkenden.

Röselaers ziet dat mensen door een toegenomen maatschappelijke onvrede uitkomen bij populistische partijen. "Deze ontwikkeling gaat gepaard met een enorm onvermogen van niet-populisten om met populisten en hun aanhangers om te gaan. Met populisten bedoel ik politici als Wilders en Baudet. Wat is de emotie die ervoor zorgt dat zij steun krijgen? Is het angst? Is het onvrede? Als kerken zouden we hier veel beter naar moeten luisteren."

"Het kerkasiel in de Haagse Bethelkapel heeft de politiek beïnvloed en leidde tot politieke steun voor een kinderpardon," vervolgt de theoloog. "Dat is mooi. Maar de brug naar mensen die zich juist zorgen maken over onze veranderende samenleving worden niet gehoord. Kerken laten graag zien hoe barmhartig ze zijn. Maar als iemand zegt op VVD of PVV te stemmen, blijft het vaak stil. Het populisme is een taboe in de kerk."

Lees hier het volledige interview met Joost Röselaers.

Reacties

S
Ik ben blij met zijn open vragen, en ik heb een tip op zijn vraag ( zie volledige interview): "Hoe nemen we iedereen serieus voordat het te laat is?”Tip1: veel media zeer nauwkeurig lezen want die framen (subtiel maar zeer effectief) de mensen die er steeds erger op achteruitgaan bij globalisatie als feitenvrije mensen die zich door emoties laten leiden. Zie Dhr. Röselaers onbewuste eigen woorden.

"Wat is de emotie die ervoor zorgt dat zij steun krijgen? Is het angst? Is het onvrede? Als kerken zouden we hier ... naar moeten luisteren."
REAGEER
Noem mezelf zeker geen populist, maar ben min of meer afgehaakt om bovengenoemde reden; er mag maar "één" mening

zijn.

Ben trouwens erg benieuwd of het "Nieuw Wij" populisten "Inclusifeert"?
2) Soms zijn meningen niet verenigbaar, of beter gezegd ze verdragen elkaar niet.

Maar het is verlies wanneer op voorhand bepaalde gedachte-groepen worden uitgesloten, of doodgezwegen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher