Viktor Orbán

Nieuws

20 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Trump en Orbán presenteren zich als christen: moeten we daar blij mee zijn?

Trump, Bolsonaro en Orbán (foto). Voorbeelden van presidenten die zich nadrukkelijke presenteren als christen. In zijn nieuwe column in het Nederlands Dagblad vraagt journalist Aad Kamsteeg zich af of we daar als medechristenen blij mee moeten zijn.

Kamsteeg verwijst naar de Moral Majority, een Amerikaanse beweging die zich in de jaren tachtig nadrukkelijk als christelijk presenteerde. "Heidenen zouden christelijk Amerika gestolen hebben. De beweging hamerde op de noodzaak van bekering, maar straalde daarbij hardheid en genadeloosheid uit. Ze haalde bovendien nationalisme, liberalisme en bijbelse waarden door elkaar."

'Bescherm de in het christendom gewortelde levenswijze (…), dat wat de eer van God dient, is het beste voor de mens (…), geef de eer aan God.' Dit is een uitspraak van de Hongaarse president Orbán. Kijkend naar de rapporten van Freedom House, Artsen zonder Grenzen, Human Rights Watch en het VN-Vluchtelingenagentschap is het volgens de columnist verstandig om niet te vroeg te juichen.

Kamsteeg: "Daklozen, vluchtelingen en moslimminderheden hebben het niet toevallig allerminst op Orbán begrepen. Bovendien holt Orbáns regering de onafhankelijke rechtspraak en vrije pers uit. (...) Evangelie houdt in dat Christus in jouw plaats voor God al volmaakt heeft gepresteerd. Bij evangelie kan het niet anders of ook genade is de politiek binnengekomen."

Lees hier de volledige column van Aad Kamsteeg.

Reacties

Wat een vreemde, suggestieve vraag.

Er zijn mensen die betrokken zijn bij GL t/m PVV en alles wat er tussen zit. Moeten we bij al die mensen ons afvragen of we er blij mee moeten zijn? Zijn mensen blij dat ik mij christen noem?

Een zeer aanmatigende titel, die zich trouwens verengt in zijn keuze voor bepaalde personen.
REAGEER
J
Er zitten op CIP zeer verdorven zielen (b.v. MB met de lange witte haren), waarbij Orban en Trump nog heiligen lijken...
REAGEER
J
Zeer links suggestief inderdaad. Maar ja die verdorven redactie zal elke morgen wel in de spiegel kijken en zeggen: Ik dan U dat ik niet ben als O & T... wij doen dit en dan. (in de gelijkenis zei de zondaar: Oh God wees mij zondaar genadig).
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher