maan

Nieuws

19 februari 2019 door ANP

Israël gaat Israëlische vlag en Thora op maan planten

Israël wil voet zetten op de maan. Een organisatie uit het land laat een verkenner naar de maan brengen. Die sonde, Beresheet, moet in de nacht van donderdag op vrijdag worden gelanceerd, om 2.45 uur Nederlandse tijd. Op 11 april moet hij voorzichtig neerkomen op het oppervlak, meldt het ANP.

Als het lukt, is Israël het vierde land dat op de maan weet te landen, na de Sovjet-Unie (1959), de Verenigde Staten (1964) en China (2013). Europa heeft één satelliet in een baan rond de maan gebracht. Die sloeg na bijna drie jaar gepland te pletter. Europa heeft nog geen sondes op de maan laten landen.

Beresheet is Hebreeuws voor ‘in den beginne’. De sonde is ongeveer zo groot als een wasmachine en weegt 585 kilo. Hij moet een Israëlische vlag op de maan zetten en het magnetische veld onderzoeken. Aan boord is ook een thora. De maansonde is ontwikkeld door de organisatie SpaceIL. Die was in 2011 opgezet voor een prijsvraag van Google.

De bouw van de sonde kostte 84 miljoen euro. Dit werd vooral betaald door een miljardair en het bedrijfsleven. De drie voorgangers op de maan deden dat vooral met staatssteun.

De lancering gebeurt vanaf Cape Canaveral in de Verenigde Staten. De Beresheet zit in een raket van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk.

Reacties

Voor 84 miljoen een Tora naar de maan. Dat is nu echt zonde.
Het is een echte Sonde, Veritas.

Dat je niets met deze Sonde hebt is zonde.

Maar ja hij wordt door ISRAEL gebouwd en dát is de grootste zonde.

Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher