Toeleven naar Pasen

Dagelijks leven

26 februari 2019 door Tear

Zeven manieren om creatief toe te leven naar Pasen

Hoe vertaal je de Veertigdagentijd, tijd van bezinning naar een aansprekende vorm waar je als gezin mee aan de slag kunt? Wij helpen je op weg met 7 creatieve manieren om toe te leven naar Pasen.

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

Tip 1: Maak een thematafel - Heb je kleine kinderen, dan is het leuk om met behulp van Duplo of Playmobil een thematafel te maken rondom Pasen. Misschien kunnen jullie de laatste maaltijd die Jezus met zijn vrienden doorbracht nabouwen? Lees eerst samen het verhaal en ga daarna aan de slag.

Tip 2: Maak lootjes en schrijf daarop de namen van jullie gezin. Trek vervolgens allemaal een lootje en houd geheim wie je hebt getrokken. Je bent tijdens de veertigdagentijd een ‘gebedsengel’ voor de naam die op jouw lootje staat. Hoe kun je gebedsengel zijn? Natuurlijk door voor die persoon bidden, maar denk ook aan kleine lieve gebaren, zoals: een briefje in de broodtrommel, bed opmaken, een band oppompen, of andere klusjes die je voor de ander kunt doen.

Tip 3: Denk vandaag samen eens na over mensen die je regelmatig tegenkomt, zoals de postbode, de straatkrantverkoper bij de supermarkt of de overbuurvrouw die lange dagen alleen thuis is. Zij zien jou ook. Onbewust misschien, maar toch. Kies iemand uit met wie je je de komende weken bewust verbindt. Iemand met wie je meeleeft, voor wie je bidt, naar wie je extra omziet. Dat kan ook door gewoon vriendelijk gedag te zeggen of tijd vrij te maken voor een praatje. Zo ben je iemand tot zegen.

Tip 4: Geen gewone maaltijd, maar een Pesach maaltijd - Maak in plaats van een gewone maaltijd eens een Pesachmaaltijd klaar. In het lesprogramma voor kerkelijk kinderwerk van de veertigdagenkalender.nl vind je wat je hiervoor nodig hebt.

Tip 5: Filmavondje anders - Veel gezinnen met wat oudere kinderen hebben een vaste film/of tv-avond. Kies voor deze avond eens een film uit die past bij Pasen. Hier vind je enkele ideeën.

Tip 6: Zelf een animatie maken - Ook leuk om te doen als je kinderen hebt in de hogere klassen van de basisschool: zelf een animatie maken. Laat je kinderen tekeningen maken over het verhaal van Pasen en plak die dan aan elkaar en schrijf een kort script. Et voila: je eigen Paasanimatie! Hier vind je een voorbeeld hoe je dit kunt doen:

Tip 7: Maak een gebedsslinger - Knutsel een eenvoudige slinger: knip hiervoor een dubbele driehoek uit gekleurd papier (zorg dat de driehoek aan de lange kant aan elkaar vast blijft zitten), zo krijg je een vlaggetje. Maak een stuk of 10 vlaggetjes en maak ze vast aan een lint of touw. Schrijf op elk vlaggetje een naam voor wie jullie de komende tijd gaan bidden. Hang de slinger op een centrale plek in jullie huis.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher