Arie van der Veer

God

01 maart 2019 door Arie van der Veer

Het vuur laait op - laten we het doven!

Er is in Nederland een soort koude oorlog uitgebroken. Niet alleen tussen christenen en niet christenen, maar ook tussen christenen onderling.

Kern van de strijd is de visie en de houding van christenen inzake homoseksualiteit. Er is door een aantal behoudende theologen gekozen voor een moderne aanpak. Onlangs is een verklaring geplaatst en onder andere dominees worden uitgenodigd die verklaring te ondertekenen.

Namen van mensen die normaliter niet zo massaal op internet en in de sociale media zich roeren zijn nu daarop volop te vinden.

Blijkbaar is men inmiddels toch zo geschrokken van de effecten dat men inmiddels de namen offline heeft gehaald.

Je hebt het nooit durven zeggen. En dan lees je op internet de verklaring met de naam van jouw dominee...

Het is ook wel even schrikken als je als homo ineens op internet leest hoe de dominee over jou denkt.

Het is een uitslaande brand.

Maar het vuur was er allang.
Toen ik nog voorzitter van de EO was, hadden we al met die problemen te worstelen. En ook mijn eigen gemeente is al jarenlang in gesprek de kerken waarvan wij onderdeel uitmaken. Vorige maand nog is daar een extra vergadering voor uitgeschreven. Als daar ook niet met wijsheid met de verschillende visies zal worden omgegaan, zal me het niet verbazen als ook het vuur ook oplaait in mijn kerk. De verklaring op internet blaast het vuur alleen maar aan.

Maar er is dus een nieuwe vuurhaard bijgekomen.
Niet alleen in de kerk maar ook buiten de kerk.
Dat kun je verwachten als je moderne middelen gebruikt.
En wie zal dat blussen?

Ik ben blij met de verklaring van een paar hoogleraren van mijn kerken. Zij schrijven: ‘De omschrijving van homoseksualiteit als het 'aannemen van een identiteit' doet geen recht aan de nood van velen die helemaal niets aan te nemen hebben, maar homoseksueel gericht zijn.’

Homoseksualiteit zou iets zijn waar voor je kiest.
Maar je zult maar eens overtuigd lid zijn van bijvoorbeeld zo’n behoudende kerk en weten dat je homoseksueel bent! Hoeveel strijd en hoeveel verdriet is er dan al niet in het verborgen geleden. Je hebt het nooit durven zeggen. En dan lees je op internet de verklaring met de naam van jouw dominee...

Waaraan herken je een christen?
Aan zijn standpunten?

Er is jaren gewaarschuwd voor het gebruik van de televisie. Ik had een secretaris bij de EO die daarom van het avondmaal werd geweerd. Er zijn inmiddels nog meer sjibbolets bijgekomen. Sjibbolets zijn kenmerken die aangeven dat je bij een bepaalde groep al of niet behoort. Vrouwelijke ambtsdragers is er ook zo een.

Bij de EO heb ik geleerd te ijveren niet voor wat ons verdeeld, maar wat ons verbindt. Ik sprak toen van de oecumene van het hart.
Maar het lijkt nu wel of we ons aan het hergroeperen zijn. Welk standpunt hebt jij?
En het gaat heel snel. De sociale media zijn onze wapens. Ben je voor of tegen?

Waaraan herken je een christen?
Aan zijn standpunten?

Wat heeft Jezus gezegd:
Johannes 13:34-35: ‘Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben. Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.’

Het vuur laait op.
Laten we het doven!

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Reacties

T
Ik vraag me wel af hoe de Evangelische Omroep in de tijd van Ds.Glashouwer en Drs.Dorenbos over homoseksualiteit dacht. Ik acht het niet helemaal uitgesloten dat de toenmalige EO terzake van homoseksualiteit vrij dicht bij de huidige Nashville verklaring stond. Maar ik kan me vergissen.
REAGEER
Even voor de mensen die niet door de misleiding heen kunnen komen: deze ‘dominee’ wil een valse leer over homoseksualiteit in zijn eigen kerk acceptabel maken, en is er verbolgen over dat anderen daar niet in mee willen gaan. Schandalig dat ze dat niet willen!! Nou meneer Vd Veer, je kan wel dominee heten, maar dit is heel triest hoor. Een mooie zalvende toon bedekt het kwaad niet.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher