Vincent Icke

Nieuws

19 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Atheïstische hoogleraar: "Wij zijn een gelovige diersoort"

"Er zijn maar weinig mensen die zichzelf kunnen toestaan te zeggen: ‘Dat weet ik niet.’ Of: ‘Dat begrijp ik niet.’ Anders dan dieren heeft een mens begrip," zegt Vincent Icke in de Volkskrant. De krant sprak met de hoogleraar theoretische sterrenkunde over de zin van het leven.

Icke onderstreept dat het begrip van altijd onvolledig is. "Dat wil hij, uit ongeduld of angst, aanvullen tot iets absoluuts. Daarom gaat hij geloven: in goden, geesten, spoken, een leven na de dood, verzin het maar. Wij zijn een gelovige diersoort."

De atheïst wil rekening blijven houden met het bestaan van God. "Je zult mij dus niet betrappen op de uitspraak: ‘Goden en geesten bestaan niet.’ Ik zeg wel dat er geen enkel houdbaar bewijs is dat ze bestaan. De waarschijnlijkheid dat het toch zo is, lijkt me zo klein dat het geen zin heeft er rekening mee te houden.

Het is maar goed dat mijn bestaan geen zin heeft, want als ik terugkijk op die 72,5 jaar dan heb ik nogal wat dingen gedaan die ik absoluut niet had moeten doen. Echte rotstreken. In dat opzicht zijn er ongetwijfeld mensen die denken: ‘Had hij maar niet bestaan."

Lees hier het volledige interview met Vincent Icke in de Volkskrant.

Reacties

Het bestaat al eeuwenlang dat mensen hun vergaarde subjectieve kennis inbrengen bij discussies over "God" en "Geloof". Zij gaan uit van eigen kennis en proberen hun standpunten ingang te laten vinden.

In praatprogramma's zijn ze redelijk vertegenwoordigd. 2 Timoteüs 4: 3 zegt dat de tijd komt dat de heilzame leer niet meer wordt verdragen en dat men niet meer naar de waarheid luistert. De dwaas zegt in zijn hart: Er is geen God!
REAGEER
Ik denk dat Darwin als hij hoort dat we een " gelovige diersoort" zijn, zich omdraait in zijn graf.

De hele evolutie gedachte gaat uit van selectie om te reproduceren. Alles wat dat niet ondersteund "sterft af". Dus geloven, evenals veel andere immateriële menselijke componenten, zijn a-atheistisch.
REAGEER
Zie je nu wel, dat een atheïst wel degelijk een geloof heeft?

Trouwens, uit hetgeen hij zegt, blijkt dat hij geen atheïst is, maar (op z'n best) een agnost:

"Milord vraagt vergiffenis voor het feit dat 'ie geboren is;

Hij biedt excuses aan voor het feit dat 'ie blijft voortbestaan;

En zijn doodsgefluister is: Please excuse me my rigor mortis"
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher