Henk-Jan Prosman

Nieuws

18 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Hervormde predikant: "Jezus was ook een populist"

"De gezaghebbende Farizeeërs zeggen over Jezus dat toch zeker geen geleerd mens zich door Hem laat misleiden. Alleen de massa die de wet niet kent. Eigenlijk was Jezus ook een populist," schrijft de hervormde predikant Henk-Jan Prosman op de website van de EO. Hij legt uit waarom populisme in zijn ogen geen vies woord is.

Volgens Prosman kenmerken populisten zich door het afzetten tegen de heersende elite en het volk weer een stem te geven. Ter illustratie verwijst hij naar het immigratiebeleid. "Als sinds de jaren zestig: De bevolking wil grotendeels ‘nee’, maar de elite zegt ‘ja’."

Ondertussen kent het zogenaamde populisme in Nederland ook onder conservatieve christenen aardig wat steun volgens Prosman. Hij kijkt liever naar Oost-Europa dan naar bijvoorbeeld Amerika. "Ik denk dat veel conservatieve christenen in Nederland meer in die richting zitten. Het gaat hen om het behoud van de christelijke waarden en cultuur.

Cultuurconservatieven, conservatieve katholieken, protestanten en evangelischen komen elkaar tegen in een soort conservatieve oecumene. Zeker op de momenten dat het liberalisme zijn antichristelijke gezicht weer laat zien."

Lees hier de volledige blog van Henk-Jan Prosman.

Reacties

K
Wat heeft deze mijnheer nog te zoeken in de PKN ?
REAGEER
A
Een populist is een "people PLEASER", dat was onze Heer Jezus zeker niet, halleluja.

Jezus had een BLIJDE BOODSCHAP met een BELOFTE van Toekomst.

Dit onderken ik niet bij hedendaagse populisten.

Via Jezus ontstaat er een Multiculturele MENIGTE, die geen mens kan tellen, rondom God's TROON.,Dit is God's Wil.

Shalom

Ja, Abe, maar die Multiculturele Menigte liever niet in onze straat, zullen velen zeggen. Ik schrik van het (al dan niet verdoken) racisme onder Christenen. De angst voor de Islam bv., de angst voor alles wat onbekend en exotisch is, doet ons blijkbaar minderheden min(der)achten
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher