Dagelijks leven

15 februari 2019 door Gertjan de Jong, IJM

Cassie kon maar aan één ding denken: "Ik wil dood"

Laatst was het ‘trending’ op AD.nl: een meisje van 13 was honderden keren verkracht. Diverse mannen verdienden zo geld aan haar. Het meisje liep meerdere geslachtsziektes op. “Het spijt mij heel erg, maar ik wist niet dat ze minderjarig was”, zegt nu één van haar ‘klanten’.

Het zijn berichten die je een ijskoud kunnen gevoel geven. Het kwaad en de duisternis in deze wereld is zo overweldigend. Hoe valt daar ooit tegen op te boksen?

Ja, de commerciële seksindustrie is een ongekend duistere realiteit. Maar als je het daarom negeert, wordt het alleen maar erger. Meisjes kunnen gered worden. Daders kunnen berecht worden. In Nederland en ook ver weg. Er zijn genoeg verhalen die laten zien: er is hoop, er is uitzicht, als we het gevecht maar durven aan te gaan.

Neem het verhaal van Cassie uit de Filipijnen. Een meisje dat als tiener vol dromen zat. Een man uit Manilla speelde daar handig op in. “Ik help je om je dromen waar te maken”, zei hij. “Ik geef je prachtige kleren.” Ze geloofde alles wat die man zei. Ze liet zich ompraten en ging mee naar Manillia.

De eerste dagen leek het heel wat. Al die mooie gebouwen, ze kreeg geld voor zichzelf en een mooie plek om te wonen.

Maar de man die haar prachtige kleren had beloofd, dwong haar om haar kleren uit te doen voor de webcam. Beelden van Cassie werden verkocht aan klanten over de hele wereld. Als ze weigerde, sloeg hij haar. Het meisje kon maar aan één ding denken: ‘Ik wil dood’.

International Justice Misson (IJM) kwam Cassie echter op het spoor. Ze redde haar in samenwerking met de lokale autoriteiten. Ze werd opgevangen in een tehuis en vertelt nu over de hoop die ze hervond: “Als ik zie of hoor dat er een slachtoffer is van mensenhandel, dan wil ik haar troosten, haar helpen om vooruit te komen en te vechten voor haar rechten.”

‘Een veelkoppig monster’, zo noemde een kenner van moderne slavernij laatst de commerciële seksindustrie. Hij heeft gelijk. Maar het monster is te verslaan. Vecht jij mee?

Op 30 maart houdt International Justice Mission de IJM-dag in Amersfoort. De dag staat in het teken van ‘Joy’. Op de dag hoor je onder andere verhalen van mensen die dagelijks strijden tegen slavernij. Zoals John Tanagho. Hij is directeur van het IJM-kantoor in Cebu op de Filipijnen. John werkt aan de bevrijding van kinderen in de cyberseksindustrie en de veroordeling van misdadigers. Klik hier voor meer info en (gratis) tickets.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher