moeilijke mensen

Dagelijks leven

14 februari 2019 door Matthijn Doekes

Hoe ga je om met moeilijke mensen?

Hoe ga je om met moeilijke mensen? Het is een vraag die ik voorbij heb zien komen op CIP en ook in de Podcast werd het besproken. Aangezien ik zelf een moeilijk mens denk te zijn, en daarnaast ook met moeilijke mensen heb gewerkt, denk ik dat ik er misschien een lichtje op kan laten schijnen.

Een jaar of vijf heb ik gewerkt in een daklozenopvang in het centrum van de hoofdstad. Je hebt er te maken met daklozen van allerlei achtergronden en diverse problematiek. Daarnaast werden er regelmatig mensen bij ons geplaatst die het elders verpest hadden en geschorst waren en een tijdje elders moesten slapen. En ook direct aan de voordeur hadden we mensen met hulpvragen.

Liefhebben
Als christen moeten we onze naaste liefhebben en onze naaste, dat is iedereen, dus ook de mensen die lastig in de omgang zijn of met wie we niet goed kunnen opschieten. Eerst maar de eerste groep bespreken: mensen die lastig zijn in de omgang, hebben daar vaak redenen voor, bewust soms, maar vaak ook onbewust. Ze dragen pijn, afwijzing en karakterissues met zich mee. Deze mensen hebben onvoorwaardelijke liefde nodig, om langzaam maar zeker, laag voor laag, hun wantrouwen te laten smelten en opnieuw waardevolle relaties aan te gaan.

"in de kerk proberen we al vaak om alles met de mantel der liefde te bedekken. Maar met moeilijke mensen kan dat ook voor problemen zorgen: onhandelbaar gedrag, het opzoeken van grenzen, dat zijn manieren om te testen of je wel echt welkom bent, of dat je weer wordt afgewezen."

Dat klinkt makkelijker dan gezegd, want in de kerk proberen we al vaak om alles met de mantel der liefde te bedekken. Maar met moeilijke mensen kan dat ook voor problemen zorgen: onhandelbaar gedrag, het opzoeken van grenzen, dat zijn manieren om te testen of je wel echt welkom bent, of dat je weer wordt afgewezen. 'Zie je wel', denk je dan, 'ook hier mag ik niet mezelf zijn.'

Duidelijkheid
Wat men echter vergeet, is dat mensen ook behoefte hebben aan duidelijkheid en begrenzing. Iemand met hechtingsproblemen heeft net zo goed nodig dat er grenzen worden gesteld als dat hij zich geliefd voelt. In de daklozenopvang waren de regels altijd helder en duidelijk. En er waren consequenties als men die huisregels overtrad. Van een berisping tot inperking van vrijheden tot ook gewoon een directe schorsing. Voor een aantal is het duidelijk hebben van wat mag en niet mag, voldoende om zich aan te passen. Anderen zoeken de grenzen op en gaan er overheen. Een sanctie of gevolg van dit gedrag is dan ook normaal. Ook dat is liefde.

"De kracht ligt in het altijd weer open staan voor een herkansing. Duidelijk communiceren waarom bepaalde dingen niet kunnen, maar helder houden dat de persoon zelf altijd welkom zal zijn."

De kracht ligt in het altijd weer open staan voor een herkansing. Duidelijk communiceren waarom bepaalde dingen niet kunnen, maar helder houden dat de persoon zelf altijd welkom zal zijn. Je laat ruimte voor iemand om zichzelf te zijn, ook als dat een beetje anders is dan anderen. Mensen zijn geen eenheidsworsten en om te proberen ze dat wel te maken, werkt averechts en zegt ook meer over ons eigen gebrek aan flexibiliteit dan over die moeilijke persoon. Maar regels zijn er ook om nagevolgd te worden en basisregels zijn voor iedereen gewoon goed te volgen. Gedrag corrigeren en verantwoordelijkheid vragen over gedrag is een volwassen iets.

In de daklozenopvang werd ik dagelijks ook met mezelf geconfronteerd. Mensen van de straat prikken namelijk erg snel door onechtheid heen, maar zoeken tegelijkertijd je zwakke plek om dit eventueel tegen je te gebruiken indien iemand kwaad in de zin heeft. Manipulatie is een overlevingsstrategie. Ik moest dus goed letten op mijn eigen vooroordelen en houding en altijd eerlijk zijn.

Allemansvriend
Dat betekende niet dat ik een allemansvriend was. Integendeel, allemansvrienden bereiken niets blijvend, want ze passen de afspraken en voorwaarden aan, afhankelijk van wie ze voor zich hebben. Een leider die onduidelijkheid schept, graaft zijn eigen graf. Zo ook in de kerk. Eerlijkheid wordt altijd door mensen gewaardeerd, al moet je wijsheid gebruiken in de manier waarop je het brengt en ook in de gaten houden wat je motieven zijn: vertel ik iemand 'de waarheid', om mijn eigen straatje schoon te vegen? Confronteer ik iemand liefdeloos en oordelend? Er zijn vele manieren om tot mensen te komen en per persoon werkt dat weer anders. Een goed kerkleider leert de mensen kennen en werkt vanuit persoonlijke relatie met mensen.

Dat gezegd hebbende, moeten we ook elkaars lasten en moeiten dragen. Accepteer elkaars tekortkomingen en levensopvatting. Een van de grootste misvattingen vind ik dat we het allemaal eens moeten zijn over alles. Dat kan zelfs helemaal niet. Als je mensen forceert, zul je klonen van jezelf proberen te maken, en dan worden het papegaaien die je alleen maar napraten. Een van de dingen die ik op prijs stel van mijn voorganger, is dat we diep kunnen discussieren over dingen en het helemaal niet eens hoeven te worden om toch elkaar te respecteren en te waarderen. Op die manier weet ik, dat ik het met hem over alles kan hebben, zonder dat ik verstoten word uit de kerk of beschadigd word. Hij kan me een rare gozer vinden, een moeilijk mens wellicht, maar dat zou prima zijn.

"Er moet dus een balans gevonden worden tussen wat acceptabel gedrag is en hoe we met elkaar omgaan. Daar zijn geen vaste regels voor, de menselijke interactie is organisch en een kerk is een levend geheel."

Er moet dus een balans gevonden worden tussen wat acceptabel gedrag is en hoe we met elkaar omgaan. Daar zijn geen vaste regels voor, de menselijke interactie is organisch en een kerk is een levend geheel. Wat in ieder geval niet werkt, is dwang en manipulatie. En wat ook niet werkt, is iemand zonder consequenties of het afleggen van verantwoordelijkheid zijn gang laten gaan, onder het mom van liefde.

En nee, je hoeft niet bij iedereen op de koffie en je kan niet iedereens beste vriend zijn. Mensen hebben ook ruimte nodig om hun eigen relaties uit te kiezen. Soms is een praktische werkrelatie ook voldoende, zelfs in een kerk. Je houdt daarom niet minder van iemand. Sterker, misschien houd je daardoor wel een moeilijk persoon uit het leven van die ander, als je heel eerlijk bent......

Matthijn Doekes is een voormalig gospelrapper en is voor vragen of opmerkingen per e-mail bereikbaar. Bezoek hier zijn weblog.

Reacties

J
Moelijke mensen moet je uit je leven bannen. Of jij gaat (als de titanic) of zij gaan...
REAGEER
J
moelijke=moeilijke...

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify