James MacDonald

Nieuws

14 februari 2019 door Redactie

Amerikaanse voorganger van megakerk per direct ontslagen vanwege 'zeer ongepaste opmerkingen'

De grondlegger van de Amerikaanse megakerk Harvest is ontslagen vanwege 'zeer ongepaste opmerkingen'. Hij is per direct de laan uit gestuurd. Zo schrijven diverse Amerikaanse media, zoals The Christian Post.

James MacDonald is de oprichter van de megakerk Harvest Bible Chapel in Chicago. Hij is tevens de voorganger van de kerk. Volgens het bestuur heeft MacDonald 'hoogst ongepaste opmerkingen opgenomen' die door een lokaal radioprogramma zijn afgespeeld.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Schadelijk
Volgens het bestuur is het gedrag van MacDonald in strijd met de waarden van de kerk en schadelijk voor de belangen. Zijn ontslag is daarom per direct ingegaan op 12 februari. "Deze beslissing werd genomen met een zwaar hart. We hebben veel tijd doorgebracht in oprecht gebed. Dat is aangevuld met input van diverse vertrouwde adviseurs van buitenaf", aldus het bestuur.

MacDonald's ontslag komt na de publicatie van een langdurig onderzoekend verhaal van Julie Roys. Ze schreef het artikel 'Hard Times at Harvest', dat acht maanden in beslag nam. Ze documenteerde vermeende financiële misdrijven, beledigende dynamiek binnen de kerk van bovenaf - met name MacDonalds humeur - én een cultuur van angst en intimidatie.

In strijd met waarden van de kerk
Op het audiofragment zei MacDonald verschillende dingen. Zo sprak hij over het plaatsen van kinderpornografie op de computer van de CEO van Christianity Today. Ook was er een vulgaire verwijzing naar Ed Stetzer, die uitvoerend directeur is van het Billy Graham Center. En heeft hij kritiek op het werk van journalist Roys. Hij maakt tevens een ongepaste grap over een affaire die Roys zou hebben met de eindredacteur van Christianity Today.

De radiomaker zegt dat hij nog veel meer uur aan opnames heeft en hij is van plan die uit te zenden. Er wordt erkend dat veel mensen vandaag hebben vandaag. Een blogger schrijft: "We bidden voor betere dagen voor de kerk."

Reacties

C
laatste alinea is niet goed leesbaar, zin verhaspeld ofzo?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify