Nederlandse verkiezingen

Dagelijks leven

14 februari 2019 door Maarten van Nieuw Amerongen

#StemZeWeg? Zittende politici verdienen het voordeel van de twijfel

Wie gebruik maakt van het sociale medium Twitter, zal niet ontgaan zijn dat #StemZeWeg bijna dagelijks trending topic is geweest de afgelopen tijd. Een grote groep mensen projecteert zijn onvrede op politici van traditionele partijen, met wie zij electoraal willen afrekenen. Dit democratisch recht is een groot goed, maar brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee.

In de meeste kerken is het een goed gebruik om iedere zondag voor overheid en politiek te bidden. Daarbij worden vaak de woorden uit 1 Timotheüs 2 gebruikt, waarin opgeroepen wordt om te bidden en danken voor alle mensen, en in het bijzonder voor ‘koningen, en allen, die in hoogheid zijn; opdat wij een gerust en stil leven leiden mogen in alle godzaligheid en eerbaarheid.’ In het Oude Testament vraagt de profeet Jeremia het Joodse volk om zich constructief op te stellen tegenover het Babylonische bestuur (Jeremia 29), dat hen nota bene in ballingschap weg gevoerd heeft.

Achting voor politieke elites veronderstelt natuurlijk niet dat we hen onvoorwaardelijk steunen. In een democratie is het mandaat van volksvertegenwoordigers per definitie ‘op krediet’. Na een periode van vier of vijf jaar, is het aan de kiezers om te beoordelen of zij naar behoren gefunctioneerd hebben. Van dit mechanisme gaat een zelfreinigende werking uit: politici hebben een prikkel om zich aan beloftes te houden en hun verkiezingsprogramma uit te voeren.

Compromissen in een regeerakkoord zijn een grote bron van ergernis voor veel kiezers. Geen partij die in zijn verkiezingsprogramma repte over de afschaffing van de dividendbelasting. En ineens werd de afschaffing gepresenteerd als een plan waar brede steun voor was. Terechte boosheid dus. Momenteel richt de woede van kiezers zich vooral op het Klimaatakkoord, waarvan onduidelijk is wat de effecten en kosten op termijn zijn. Het kabinet zal met een duidelijke koers moeten komen, zodra het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau het akkoord hebben doorberekend.

#StemZeWeg is vooral populair in kringen waar een stem op de PVV en Forum voor Democratie overwogen wordt. Een stem op deze partijen bij de Provinciale Statenverkiezingen kan de coalitie in de Eerste Kamer aan het wankelen brengen. Het is echter naïef om te verwachten dat de politieke koers na 20 maart 180 graden zal draaien, als er massaal op PVV en FvD gestemd wordt. Ook zij moeten aan het compromis geloven. Zittende politici zouden best eens wat vaker het voordeel van de twijfel mogen krijgen.

Maarten van Nieuw Amerongen is politiek secretaris van SGP-jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify