zelfdoding

Dagelijks leven

15 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Het interesseert mij niet als ik dood ben - wat is een reden om door te leven?

'Het interesseert mij niet als ik dood ben. (...) Het duurt niet lang meer en dan ben ik er niet meer. Nog even de laatste paar dingetjes voorbereiden en dan is het gebeurd. (...) Ik heb nog wel een vraagje. Wat is een reden om door te leven? Ook in de dood is Hij erbij. Hartstikke mooi toch?,' aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. De vragensteller benadrukt dat hij of zij nog geen datum heeft uitgekozen om zichzelf van het leven te beroven. 'Maar wat niet is kan altijd komen.'

In zijn beantwoording merkt ds. P. C. van Keulen op dat Job dezelfde vraag stelt. "'Wat is het doel waarvoor ik mijn leven zou willen verlengen?' Natuurlijk hebben we deze woorden ook in het verband met de levensomstandigheden van Job te bezien, maar het laat zien dat deze vraag er terdege in het leven van een mens kan zijn. Job zag eigenlijk alleen in de dood nog uitkomst, zoals al eerder verwoord door hem in hdst. 3: 'Zij (en ik, Job,) verlangen naar de dood.'"

Het kan zijn dat een mens de dood verkiest boven het leven, maar hoor God in Zijn Woord: 'Doe uzelf geen kwaad.' Maar wat dan als het leven zo zwaar en moeilijk is, als je het leven niet meer ziet zitten? Werp je in alles maar aan Zijn voeten neer. Hij wil Zich ontfermend over jou neerbuigen. Hoe is dat ook te zien in het zenden van Zijn Zoon naar deze aarde, zo buigt God Zich neer over ons in onze geestelijke omstandigheden om het leven te geven, het leven tot in eeuwigheid; Hij gaf daartoe Zijn Zoon.

Je schrijft: 'In de dood is Hij erbij', ik wil het anders zeggen: 'In jouw leven is Hij erbij', omdat Hij ook nu tot jou komt en zegt: 'Werp alles van jouw leven maar op Mij en Ik zal het wel (goed) maken.' Dat deed Job op een gegeven moment ook in al zijn omstandigheden en dan lezen we: 'En de HEERE bracht een omkeer in het levenslot van Job, toen hij gebeden had.' Dit betekent niet dat het altijd zal gaan zoals je zelf zou willen, maar wel dat Hij dan ook in alles jou de kracht wil geven om verder te kunnen gaan."

De hervormde emeritus-predikant wijst de vragensteller op de mogelijkheid om professionele hulp in te schakelen. "Daarvoor kun je bij jouw huisarts een verwijzing vragen. Ik wens je heel veel sterkte en Gods nabijheid toe in jouw omstandigheden."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. P. C. van Keulen.

Reacties

Er is evenwel een groot verschil tussen deze vraagsteller en Job. Job legde zijn zaak aan God voor, terwijl deze jongeman? zijn 'probleem' aan een mens voorlegt.

Dat iemand vandaag de dag het leven niet meer ziet zitten, is niet bijzonder. De meesten zijn immers gegijzeld in hun angst voor de dood. En dan gaat het niet over het sterven, maar over het dagelijkse leven, waarin de dood zijn tanden toont. Dus als iemand het 'leven' als zinloos (= doods) ervaart, blijkt daaruit een verlangen naar echt Leven. En dat is alleen te vinden in Christus
REAGEER
Rabbi Friedman The soul and the afterlife: Where do we go from here

Hoop dat de vraagstelling deze toespraak overdenkt.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher