Zwagerman

Dagelijks leven

13 februari 2019 door Dick van den Bos

Gezinnen worden het gelukkigst van traditionele rolverdeling: "Dit versterkt het mutsenparadijs in Nederland"

Gezinnen waarbij de man meer werkt en verdient - 'het traditionele rolpatroon' - zijn gelukkiger, blijkt uit onderzoek van Niels Blom aan de Radboud Universiteit. SGP-Kamerlid Chris Stoffer praat hierover met onderneemster Marianne Zwagerman bij het programma Dit is de Dag (EO).

Is Chris Stoffer met deze uitkomsten in zijn nopjes? "Ja, het ondersteunt wat wij al lange tijd dachten, en ook wat we op straat horen. Ik ben blij dat we ons nuchtere verstand gevolgd hebben. De meeste mensen zijn bezig met de vraag: hoe krijgen we de boel rond, en hoe zorg je ook voor mensen om je heen? Als blijkt dat mensen hier het meest gelukkig van worden, dan is het belangrijk dat mensen vrij zijn om het zelf in te kunnen delen."

Marianne Zwagerman: "Ik strijd al jaren tegen het mutsenparadijs. Mutsen zijn vrouwen die het prima vinden om financieel afhankelijk te zijn van hun man, en niet aan hun carriere werken. Totdat de man weg gaat en de vrouw twintig jaar niet gewerkt heeft en ook geen CV heeft opgebouwd. Maar vooral: mannen kunnen het niet hebben als vrouwen meer verdienen dan zij zelf. Ik kom veel FvD-stemmers tegen, jonge carriere-mannen, die het ten koste vinden gaan van hun mannelijkheid als ze niet voor hun vrouwtje kunnen zorgen. En dat in 2019! Blijkbaar zit het er biologisch in geramd; wij vrouwen bleven in de grot wachten tot de man de leeuw had gevangen." 

Moeite met genieten
"Ik verdiende ook 2 ton meer dan mijn man, maar hij had er grote moeite mee om te genieten van de zeilboot en de range rover die we daardoor tot onze beschikking hadden. Terwijl de vrouw er helemaal geen moeite mee heeft. In het Gooi genieten die vrouwen allemaal van hun grote zwembaden. Of het gewoon biologisch is? Misschien, maar ik vind wel dat we ons er tegen moeten verzetten."

Chris Stoffer: "Je hebt pas echt een probleem als een huwelijk stuk loopt, dat punt begrijp ik. Tegelijkertijd moet de overheid daarom zijn best doen om dit te voorkomen. Mensen moeten hard werken om hun huwelijk goed te houden. Ook is het belangrijk om samen te bedenken: stel dat er problemen komen, hoe zorgen we er dan voor dat we er financieël beide goed vanaf komen."

Zwagerman: "Ja, dan krijg je zo'n partner-alimentatie, een systeem uit de middeleeuwen, laten we er alsjeblieft vanaf komen. Dan wordt het huwelijk een soort businessmodel. Ik denk dat het goed is als vrouwen zich minder mutserig gedragen, en ook zorgen dat ze werken. Op die manier heb je elkaar veel meer te vertellen samen, en ik denk dat mannen daar juist van houden. Dat is dan goed voor het huwelijk."

Zwagerman vertelt dat ze erkent dat het deels biologsch is, maar ook deels maatschappelijke druk. "Ik vind dat vrouwen niet verketterd moeten worden als ze meer verdienen. Juist jezelf ontplooien maakt je gelukkig" Stoffer: "Ik denk dat zelfontplooiing niet het primaire is waar je gelukkig van wordt. Juist een beetje geven en nemen, en er voor elkaar zijn, dat maakt pas gelukkig. Je moet het met elkaar doen."

Zwagerman: "Ja, maar het probleem is wel dat veel gescheiden vaders uiteindelijk onzichtbaar zijn. Ik vind dat vaders ook meer op hun gezin kunnen passen. Kinderen hebben ook vaderfiguren nodig, mannelijke rolmodellen zijn heel belangrijk!"

Beluister hier het hele gesprek.

Reacties

J
worden de kinderen er echt.. gelukkig van,

dat ze smorgens vroeg snel snel weg moeten,

ik weet zeker... van niet

tenzij mischien naar een liefderijke oma

en wat als de moeders het psychisch of lichamelijk niet kunnen trekken?

dit kan je niemand opleggen,

en ook niet bestempelen als muts...

zo ga je niet met elkaar om,
REAGEER
J
dan hunzelf?

Terug naar het gezin als hoeksteen van de samenleving en we hebben heel veel problemen minder!
Als de vrouw ook werkt is het toch nog steeds een gezin? Ik heb beide kanten ervaren. Thuisblijven en werken, maar bij de laatste is er meer gelijkwaardigheid en begrip omdat je allebei weet waar het over gaat. Wij werken allebei parttime en dat gaat prima. We genieten van ons werk en van het thuis zijn. Thuis blijven kan best zwaar zijn en dan is het fijn om ook met iets anders bezig te kunnen zijn.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify