paarden

Nieuws

13 februari 2019 door Redactie

Veel paarden zijn eenzaam, tijd om er iets aan te doen: 'Alleen staan is slecht voor een paard'

Paarden zijn sociale kuddedieren, maar in Nederland staan ze heel vaak alleen in de wei of in de stal. Vier dierenorganisaties vinden dat dat niet langer kan. Ze slaan de handen ineen om de eenzaamheid bij paarden aan te pakken.

Net zoals mensen behoefte hebben aan liefde, hebben paarden dat ook. 

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS), de Dierenbescherming en de Stichting Dier&Recht starten met de  voorlichtingscampagne Deel je wei, iedereen blij

Kuddegedrag
,,Paarden en pony's zijn kuddedieren en sluiten hechte vriendschappen”, zegt Sarah Pesie in het Algemeen Dagblad namens de vier organisaties. ,,Kuddegedrag, zoals elkaar krabbelen, samen eten en rusten, vormen de basis van goed paardenwelzijn. Paarden die alleen staan, voelen zich niet alleen eenzaam, maar ook onveilig. Ze slapen slechter en vervelen zich meer. Bovendien wordt hun de mogelijkheid om te leren van andere paarden ontnomen. Dit kan leiden tot depressie en gedragsproblemen. Alleen staan is eigenlijk heel slecht voor een paard.’’ 

Naar schatting staat ruim de helft van de 450.000 paarden in Nederland dagelijks in individuele boxen, zegt Pesie. Precieze cijfers over hoeveel paarden alleen staan, zijn onbekend.

Bewustwording
,,Maar het komt vaak voor dat paarden alleen worden gehuisvest. Dit komt onder meer door onwetendheid en de angst voor agressief gedrag tussen paarden onderling. De campagne heeft als doel mensen bewust te maken van het belang van sociaal contact tussen paarden. Hiermee moedigen we mensen aan op zoek te gaan naar een weidemaatje. Bij paarden die regelmatig loslopen in een stabiele kudde, zie je dat ze minder stress hebben, minder agressief zijn en bijvoorbeeld ook rustiger zijn in groepslessen."

Vond je dit een mooi verhaal? Dit artikel is powered by #Bambr.
Lees hier meer inspirerende verhalen op Bambr.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify