Man

Levensverhaal

13 februari 2019 door Redactie

Tjeerds tumor stopte plotseling met groeien: 'Ik koester wat ik gehad heb'

Als het einde van je leven nadert, is je perspectief op leven heel anders. Je koestert kleine momenten, je geniet intenser van de mensen om je heen. Dat overkwam ook Tjeerd van Eijk (62). Hij dacht dat hij ieder moment zou overlijden, totdat de tumor in zijn lever stopte met groeien. Nu durft hij ongeveer een jaar vooruit te denken.

Tjeerd heeft kanker. In zijn lever zit een tumor van 4 centimeter. De tumor groeide hard en kon niet verwijderd worden, laat hij weten aan Algemeen Dagblad. Dus begon Tjeerd met aftellen en dingen te regelen om te verkopen.

Weer gaan leven
Maar twee jaar later veranderde er plotseling iets. De tumor stopte met groeien. Geen dokter die er iets van begrijpt. Voorzichtig is Tjeerd weer gaan leven. Hij en zijn vrouw kochten een stacaravan. En afgelopen voorjaar zijn ze drie weken naar Canada geweest. ,,Nichten van mijn vrouw wonen daar. We hebben rondgereisd, van plekkie naar plekkie. Dat was heel positief. Met z’n tweetjes de zwaardere trails wandelen, elkaar omhoog helpen over de rotsen. Heerlijk! Ik had het niet willen missen.’’ 

Koesteren
Nu durft hij ongeveer een jaar vooruit te denken. Als de tumor besluit te gaan groeien, kan hij chemo krijgen. ,,Uiteindelijk moet je ook doorleven. Een dokter zei: ‘Koester wat je gehad hebt’. Dat vind ik de mooiste uitspraak die er is. Je hoeft niet vooruit te kijken - dat komt vanzelf wel - maar kijk achterom. Als ik hoor hoeveel mensen veel jonger zijn overleden, heb ik al een hoop meegemaakt. Ja toch.’’

We mogen achterom kijken en dankbaar zijn voor de mooie momenten in ons leven. Daar is Tjeerd zeker een dapper voorbeeld van.

Vond je dit een mooi verhaal? Dit artikel is powered by #Bambr.
Lees hier meer inspirerende verhalen op Bambr.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify