Hoe zit het precies met ons geld?

Dagelijks leven

13 maart 2019 door Frits Boekhoff

Het economische systeem van Nederland: Hoe zit het precies met ons geld?

In 2008 is er een wereldwijde economische crisis begonnen waardoor vele mensen financieel zwaar zijn getroffen. De crisis is inmiddels weer voorbij en alles gaat weer gewoon zijn gang. We hebben het over geld. 

Het Zoeklicht is een christelijk magazine dat niet alleen laat zien in welke wereld we leven, maar ook wat God met jou en met deze wereld van plan is. De Bijbel is heel actueel en zegt hier heel veel over. Ook over wat dit betekent voor ons leven als christen in deze tijd. Laat je bemoedigen, opbouwen en informeren. Leef uit verwachting.

Maar 99 procent van de Nederlanders heeft geen flauw idee hoe het economische systeem is ingericht. Dus denk vooral niet dat u de enige bent die niet weet hoe het zit. Bijna niemand weet het. 

Geld creëren
Stelt u zich een commerciële bank voor en deze bank heeft een spaarder die € 10.000,- aan hen heeft gegeven en daar jaarlijks rente over krijgt. Deze bank gaat dat geld uitlenen aan instellingen, bedrijven en particulieren. Maar let op, de bank leent niet € 10.000,- maar doodleuk € 100.000,- uit tegen een rente die veel hoger ligt dan dat zij betalen aan spaarders.

Dus de bank leent € 90.000,- meer uit dan ze in bezit hebben. Dat geld heeft de bank helemaal niet maar zij mag dit van de overheid doen. Feitelijk creëert de bank geld dat er helemaal niet is en daar krijgen ze nog rente over ook. U begrijpt het probleem nu wel als alle spaarders hun geld van de bank willen halen, dat kan helemaal niet. Zoveel geld heeft zij namelijk niet.

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt het nog bonter. De laatste jaren heeft de ECB per maand € 60.000.000.000 (geen typfoutje) aan extra geld gecreëerd. Vroeger werd dat geld nog gedrukt op papier, maar dat hoeft niet meer. Een druk op de knop van de computer en ziedaar de moderne geldboom. Plukken maar. En, de hele wereld doet hieraan mee. Want hoe groot de cultuurverschillen soms ook zijn, alle wereldleiders van oost tot west zijn niet vies van geld!

Luchtballon
Kunt u zich voorstellen dat u thuis achter uw computer zit en uw betalingen regelt. U heeft bijvoorbeeld € 4.000,- op uw bankrekening staan en u moet een rekening van € 6.000,- overmaken. U gaat naar uw bankrekening en verandert de 4 in een 6 en ziedaar u kunt de rekening van € 6.000,- netjes betalen. Dat kan niet waar zijn, nee bij de particulier niet maar bij (centrale) banken werkt het wel zo.

Waarom dit verhaal in Het Zoeklicht? Omdat vertrouwen in uw en mijn spaarrekening of pensioen een vertrouwen is in een luchtballon. Geld is de motor van de economie maar het is een grote luchtballon die wel moet knappen. De afgelopen maanden zijn opnieuw vele waarschuwingen uitgegaan van economen en financiële journalisten die er wel verstand van hebben. Het gaat straks verschrikkelijk fout. Zelfs ongelovigen zeggen dat!

Razend tempo
Het hele economische systeem is van één aspect afhankelijk: Vertrouwen.Zolang overheden, grote bedrijven en banken elkaar blijven vertrouwen gaat het goed. Broeder, zuster, kijk naar de wereld. Waar is het vertrouwen in elkaar? Cynischer kan het al niet.   

Geld is niet alleen de motor van de economie. Wie het geld beheerst en zelfs geld ‘uit het niets’ kan creëren beheerst de mensheid. De Bijbel voorzegt dat in de eindtijd mensen alleen maar kunnen kopen en verkopen als ze de wereldleider absoluut gehoorzaam zijn, in alles (Openbaring 13:16-17).

Maar zelfs de wereldleider kan niet voorkomen dat de economie totaal in elkaar zal storten en wel in een razend tempo. De Bijbel spreekt in Openbaring over het economische systeem in de eindtijd en we lezen in hoofdstuk 18 ‘want in één uur is al die zo grote rijkdom verwoest’(vers 16). 

‘Vertrouw op de Here met uw ganse hart en steun op uw eigen inzicht niet’ (Spreuken 3:5).

Reacties

Hoog tijd dat Christenen een parallelle economie in leven roepen.
H
Leuk gezegd, maar hoe had je dat willen doen?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher