Zieke vrouw

Levensverhaal

12 maart 2019 door C.A. Schipaanboord-de Vos

Sanne (34): "De periode van onderzoeken is erg spannend"

Bij Sanne (34)* in de familie zit een erfelijke vorm van borstkanker. „Ik liet onderzoeken of ik dat gen ook bij me draag. Dat was ontzettend spannend,” vertelt Sanne. „Als het erfelijk is, heb je vijftig procent kans om het gen bij je te dragen.”

Twee tantes van Sanne kregen op jonge leeftijd borstkanker en overleden daaraan. „Mijn moeder kreeg ook borstkanker. Ze liet onderzoek doen en daaruit bleek dat er in haar familie een erfelijke vorm van borstkanker voorkomt, namelijk een mutatie in het BRCA 1 gen. Dat betekent dat je zestig tot tachtig procent kans hebt op borstkanker en twintig procent kans op eierstokkanker,” legt ze uit.

GezinsGids is een tweewekelijks tijdschrift voor het christelijke gezin en wil actuele vragen beantwoorden op basis van Gods Woord.
'Je vraagt je af wie de volgende in de familie is die ziek wordt'

„Dat was natuurlijk een behoorlijke schok in de familie. Je vraagt je af wie de volgende in de familie is die ziek wordt. Een tante liet zich ook onderzoeken, maar bleek het gen niet bij zich te dragen. Dat betekent dat haar kinderen het ook niet hebben, want wat je niet hebt, kun je ook niet doorgeven.” 

Onderzoek
Toen Sanne wat ouder werd, liet ze zich ook onderzoeken. „Ik had angst om kanker te krijgen en mijn man en kinderen alleen achter te moeten laten. Als je je laat onderzoeken, kun je er vroegtijdig bij zijn. Toen ik vijfentwintig was, begon ik met gesprekken die je krijgt voordat je het onderzoek mag laten doen. Ze bereiden je voor op zowel een positieve als een negatieve uitslag. Je draagt of het gen van je vader of het gen van je moeder bij je en hebt dus vijftig procent kans dat je ook erfelijk belast bent. Mannen kunnen dit gen overigens ook doorgeven aan dochters. Als je erfelijk belast bent, moet je rekenen vanaf de jongste persoon die het gehad heeft. Dat was mijn tante van 32.”

De periode van onderzoeken is erg spannend, vindt Sanne. „Hoe ga je om met een negatieve uitslag en je dus niet erfelijk belast bent? En wat als hij positief is? En wat als jij een negatieve uitslag krijgt en je zus een positieve? Hoe kun je meeleven? Als je erfelijk belast bent, kom je direct in het medische circuit terecht. Elk jaar krijg je dan een mammografie en scans. Veel artsen adviseren om borstamputatie te ondergaan. Ze noemen je ook wel een tikkende tijdklok,” vertelt ze.

'God staat boven alles, Hij weet alles'

„Ik deed de onderzoeken terwijl ik zwanger was. Dat voelde heel veilig. Ik kon op dat moment toch geen beslissingen nemen voor wat betreft verdere onderzoeken of amputatie. Ik kon beslissingen dan legitiem uitstellen.” 

Opluchting
Voor Sanne was de uitslag een opluchting. „Ik ben gelukkig niet erfelijk belast. Toch ben ik nog weleens bang om borstkanker te krijgen. Van jongs af aan ben ik regelmatig geconfronteerd met kanker. De brief met de uitslag bewaar ik goed. Af en toe open ik hem nog weleens om te kijken of er wel écht staat dat ik niet belast bent. Soms komt de gedachte in me op dat ze brieven verwisseld kunnen hebben. Maar dan spreek ik mezelf meteen toe. God staat boven alles. Hij weet alles. Ik mocht deze uitslag krijgen en mag dan alleen maar dankbaar zijn. Waarom ik wel en een ander niet? Waar verdien ik het aan dat God zó goed is voor mij?”

* Sanne is niet haar werkelijke naam

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher