Cindy nadert haar einde, maar blijft leuke dingen doen

Levensverhaal

12 februari 2019 door Redactie

Cindy nadert haar einde, maar blijft leuke dingen doen

Wat doe je als je weet dat je niet meer lang meer te leven hebt? Besluit je dan om niets meer te doen of haal je alles uit het leven dat erin zit? Cindy heeft besloten om het beste van ieder moment te maken. 

"Ik zeg altijd tegen lotgenoten dat ze het best binnen hun grenzen kunnen blijven, maar zelf houd ik me daar voor geen meter aan. Ik ben geen goed voorbeeld", vertelt Cindy Klijn tegen Annemarie Haverkamp van het Algemeen Dagblad. Journalist Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert.

"Als je in angst gaat leven, ben je al aan het doodgaan", zegt Cindy. Zeven jaar geleden werd bij haar een aangeboren hartafwijking ontdekt. Ze was op vakantie en merkte dat ze haast niet de berg op kwam. Na onderzoek bleek dat haar hart tweeënhalf keer vergroot was. Volgens artsen had ze nog maar een half jaar te leven als ze niet een openhartoperatie zou ondergaan. "Ik heb het met moeite gered. Met 46 kilo kwam ik uit het ziekenhuis.’’

Longaandoening
Alsof die hartafwijking niet genoeg was, kreeg ze ook nog de diagnose pulmonale hypertensie (PH), een progressieve en dodelijke longaandoening. Ze heeft daardoor ook rug- en nekklachten, weinig energie en werken gaat al lang niet meer. Toch gaat ze naar de kroeg en doet ze leuke dingen met haar man. Ze wil vooral genieten van het leven en niet alleen maar achter de geraniums zitten.

Geen transplantatie
Lotgenoten staan op de wachtlijst voor transplantatie, maar Cindy niet. Ze wil geen donor. Ze zou twee longen en een hart nodig hebben. Als je op de wachtlijst staat, moet je altijd klaar zijn voor een operatie. Cindy kent mensen die al zo'n vijf jaar wachten en vakanties niet doorlaten gaan, omdat ze dan niet oproepbaar zijn. Daar heeft Cindy helemaal geen zin in. "Ik wil leven!"

Lees haar hele verhaal hier.

Vond je dit een mooi verhaal? Dit artikel is powered by #Bambr.
Lees hier meer inspirerende verhalen op Bambr.nl

Foto: Pexels, Cindy is niet afgebeeld op de foto

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify