Gevecht tegen de cyberseksindustrie

Dagelijks leven

08 februari 2019 door Gertjan de Jong, IJM

Het gevecht tegen de cyberseksindustrie: zwaar maar niet hopeloos

Drie weken oud was ze, het babymeisje dat deze week door International Justice Mission (IJM) en de politie werd bevrijd op de Filipijnen. Thuis was ze niet veilig. Haar tante, bij wie de baby in huis woonde, had beelden van haar aangeboden aan cyberseksklanten. Ook haar eigen kinderen, twee meisjes van drie en dertien, misbruikte ze voor cyberseks.

Dit nieuws biedt een klein inkijkje in een gruwelijke werkelijkheid: de cyberseksindustrie. Wat moet je ervan zeggen? Hier hapert je verstand. Een babymeisje, drie weken oud nog maar, aangeprezen als product in de ‘cybersekskraam’. Kennelijk is er vraag naar.

Verscheurd
Op de foto zie je de vrouw staan, in een rood shirt, haar gezicht onherkenbaar gemaakt. Wat gaat er in haar om? Verdriet, spijt, onverschilligheid? En hoe verscheurd moeten die kinderen zich voelen. Ja, ze zijn gered. De misdadiger is opgepakt. Maar die misdadiger is geen onbekende crimineel uit de boze buitenwereld; het is hun eigen moeder.

En wat moeten we nu denken van die geweldige internetrevolutie, die ons zou voeren naar het land van de onbegrensde mogelijkheden? Oké, het is supertof dat we kunnen skypen met een vriend aan de andere kant van de aardbol. Maar die grenzeloosheid heeft ook een schaduwzijde. Bizarre behoeften, die misschien altijd al voorkwamen, krijgen door internet ineens volop de ruimte en worden zelfs opgezweept. Want er valt geld mee te verdienen. Kinderen en zelfs baby’s betalen ervoor met hun lichaam, hun ziel, hun leven.

Vastbesloten
Gelukkig zijn er mensen die de strijd aanbinden met dit kwaad. Undercovermedewerkers, rechercheurs, politieagenten, advocaten, hulpverleners. Zij gaan door om kinderen te redden uit de klauwen van cybersekscriminelen.

Het is zwaar werk en het wordt alleen maar complexer. De techniek schrijdt voort; misdadigers gaan steeds slimmer en ingenieuzer te werk. Je kunt er moedeloos van woorden. En toch. John Tanagho, directeur van één van de IJM-veldkantoor op de Filipijnen, is vastbesloten. Hij gaat door met dit gevecht. “Niemand die kinderen misbruikt voor de cyberseksindustrie, kan zich uiteindelijk nog verstoppen”, zegt hij. “Het is slechts een kwestie van tijd voordat ze worden betrapt en gerechtelijk vervolgd worden.”

Deze man is blijkbaar een ‘bijtertje’. Godzijdank.

Meer weten over het gevecht tegen cybersekscriminaliteit? Bekijk hier het verhaal van Cassie, een cyberseksslachtoffer die eerder bevrijd werd op de Filipijnen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify