rechter

Nieuws

08 februari 2019 door Omroep West

OM in hoger beroep tegen geldboete na dodelijk ongeval dochter ds. Zondag

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter om een buschauffeur een geldboete op te leggen na een dodelijk busongeluk in Gouda, laat Omroep West weten. In april vorig jaar kwam Driestar-leerling Rhodé Zondag om het leven in Gouda.

Het ongeluk gebeurde op de Thorbeckelaan in Gouda. Het meisje zat op de fiets toen ze onder de langsrijdende bus terecht kwam. Hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd het slachtoffer ter plekke te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De buschauffeur werd na het ongeluk naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Het meisje was op weg naar huis, na een schooldag op het Goudse Driestar College, waar ze in de tweede klas van het vwo zat.

De rechtbank in Den Haag eiste onlangs een werkstraf van 240 uur tegen de 58-jarige buschauffeur Marian den O. Ook is tegen de vrouw een rij-ontzegging van vijftien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist. De rechtbank ging niet mee in de eis, omdat er van een misdrijf geen sprake was en kwam uit op een geldboete van 500 euro. Vader ds. W. A. Zondag gaf aan teleurgesteld te zijn over de uitspraak.

Het OM laat weten dat ze de inschattingsfout van Den O. 'zwaarder inschatten dan de rechtbank', meldt Omroep West. Aangezien Den O. beroepschauffeur is vindt het OM dat dat een grotere verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

Eerder liet de gereformeerde gemeente-predikant tegenover het AD weten dat hij geen rancune heeft. "We zien de chauffeuse niet als crimineel, we willen vergeven, maar vergeven vraagt wel erkennen van schuld. Dat is hier op zijn plek." Opmerkelijk was dat de predikant de zondag voor het overlijden van zijn dochter preekte over hoe je tegenover God staat als je kind overlijdt.

Lees ook: Ds. W. A. Zondag huilde in het tuincentrum: "Het wordt nooit meer zoals het was".

Reacties

C
Heel goed m. i. als er strenger wordt gestraft in dit soort zaken met dodelijke afloop. Vergeven is christelijk als er eerst schuld wordt beleden.
P
Luc 23:34, Matt 6:14-15. Het gaat een heel stuk verder. De chaufeusse heeft evenals de ouders een lijdensweg. Bedenk dat dit ons allemaal kan overkomen.
P
Laat de rechter rechtspreken.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify