Compassion

Nieuws

07 februari 2019 door Compassion

Compassion gaat voor 100 procent CO2-compensatie

Compassion compenseert met ingang van 2019 de CO2-uitstoot van vlieg- en autokilometers via het klimaatprogramma ‘Climate Stewards’ van A Rocha. A Rocha investeert daarvoor in duurzame energie‐ en bosaanplantprojecten in Mexico, Uganda en Kenia.

Deze keuze past helemaal in de lijn waarin Compassion werkt. De organisatie heeft een groene energieleverancier, werkt zoveel mogelijk paperless en koopt catering waar mogelijk duurzaam in: vegetarisch, biologisch, lokaal en seizoensgebonden. Onlangs is alle verlichting vervangen voor een duurzame variant. Het is dan ook een logische stap die Compassion nu heeft genomen door te gaan samenwerken met A Rocha.

Nienke Westerbeek, directeur van Compassion Nederland: “We vinden het belangrijk om goed om te gaan met de schepping. We bevrijden kinderen van armoede in Jezus’ naam en aandacht voor het milieu is cruciaal voor armoedebestrijding. Vervuiling en uitputting belemmeren ontwikkeling. Aandacht voor duurzaamheid biedt volop kansen voor sociale en economische ontwikkeling. Ik ben blij dat we nu ook de stap kunnen zetten om onze CO2‐footprint 100 procent te kunnen compenseren. We kijken continu hoe we hier bewust mee om kunnen gaan. Met de verbetercyclus van ‘Climate Stewards’ kunnen we hier goed inzicht in krijgen en verbeteringen aanbrengen waar mogelijk.”

Bert van der Woerd, manager van het klimaatprogramma van A Rocha, verwelkomt de stap van Compassion. “De urgentie om klimaatverandering te beperken wordt steeds groter; 2019 is het jaar van het klimaat. Steeds meer christelijke organisaties maken beleid op het vlak van duurzame bedrijfsvoering. Als A Rocha bieden we inspiratie, kennis en aansprekende projecten, waarmee we organisaties in staat stellen duurzaam en klimaatneutraal te opereren.”

Reacties

H
Co2 is een zeer noodzakelijk gas, zonder welk geen leven op aarde mogelijk zou zijn. Onze atmosfeer bevat slechts 0,04% Co2 en dat is, als we werkelijk een groene aarde willen, veel te weinig. Dat is dan ook de reden dat glastuinbouwers van de industrie afkomstige Co2 in hun kassen spuiten. Want wat zuurstof is voor ons, is Co2 voor bomen en planten. Er is inderdaad sprake van enige toename van Co2 in de atmosfeer. Daardoor is het wereldwijde bosareaal sinds de oorlog met 15% toegenomen en schuift de Sahelgrens op naar boven.
H
Co2 draagt dan ook nauwelijks bij aan de opwarming van de aarde, zo daar al sprake van is. Daar zijn andere gassen meer verantwoordelijk voor zoals waterdamp. Overigens mogen we blij zijn dat de atmosfeer als een broeikas werkt, want daardoor is de temperatuur op aarde gemiddeld 15 graden. Zonder broeikaseffect zou de temperatuur van de atmosfeer overdag iets van 200 graden boven nul zijn en 's nachts hetzelfde onder nul. Ook dat zou een abrupt einde maken aan het leven zoals we dat nu kennen, zowel voor planten als voor mens en dier.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify